MENI
15.5.2015

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Mediterana učestvovala u radu Konferencije o zaštiti svjetske kulturne baštine



Članovi Stalne delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Mediterana (PAM) Mensura Beganović, Ognjen Tadić i Šemsudin Mehmedović učestvovali su u radu Konferencije o zaštiti svjetske kulturne baštine, koja je danas okončana u Rabatu, glavnom gradu Kraljevine Maroko.

Na kraju dvodnevne konferencije, koja je održana u organizaciji 3. Stalnog komiteta PAM za ljudska prava i dijalog između civilizacija, a pod pokroviteljstvom Njegovog veličanstva kralja Muhameda VI, jednoglasno je podržana Deklaracija o zaštiti svjetske kulturne baštine kojoj prijeti uništenje.

U usvojenoj Deklaraciji parlamentarci strogo osuđuju terorizam, planirano uništavanje, pljačkanje drevnog i istorijski neprocjenjivog kulturnog bogatstva u cijelom svijetu, pogotovo onog koje je pod zaštitom UNESCO-a. Istovremeno, u Deklaraciji se izražava uvjerenje da je saradnja na regionalnom i globalnom nivou između država, parlamenata, međunarodnih organizacija i ostalih relevantnih aktera jedini ključ zaštite svjetske kulturne baštine.

Prema dogovoru u Rabatu, kao odgovor na aktuelno ugrožavanje i uništavanje svjetski vrijednih istorijskih i kulturnih znamenitosti formirat će se radna grupa za zaštitu svjetske kulturne baštine, koja će imati za cilj da radi na podizanju svijesti svih vlada, parlamenata, organizacija civilnog društva i relevantnih institucija o važnosti svjetskog kulturnog naslijeđa, kao i na koordinaciji i harmonizaciji međunarodnih napora na jačanju zajedničkih akcionih planova u smislu razvoja politika i pravnih okvira o zaštiti globalnog ljudskog naslijeđa.

Na konferenciji je zaključeno da se mora poslati jasna poruka da se u ime religija ne smije dozvoliti uništavanje svjetskog bogatstva, kao i istorijskog naslijeđa koje predstavlja obilježje kulturnog identiteta. Najveća odgovornost s tim u vezi je na članovima parlamenata i vlada, obzirom na to da oni neposredno rade na donošenju i provođenju zakonskih odredbi o zaštiti svjetske baštine. S tim u vezi, neprestano se mora zahtijevati zaštita istorijskog naslijeđa.

Također, naglašeno je da treba postojati i izuzetna saradnja sa policijom u borbi protiv terorizma i organiziranih kriminalnih grupa koje se bave trgovinom svjetskim umjetninama. Kao preventivna mjera, neophodan je kontinuiran rad na edukaciji i podizanju svijesti o značaju svjetskog kulturnog naslijeđa, pogotovo kod mladih ljudi koji istinski vjeruju u ove vrijednosti. Istaknuto je da svjetsko naslijeđe predstavlja bogatstvo koje predstavlja prošlost, sadašnjost i budućnost, te da svaka država mora poduzeti mjere s ciljem rješavanja sigurnosnih pitanja i pitanja terorizma, kao i uništavanja kulturne i nacionalne baštine.

Dvodnevna Konferencija u Maroku predstavljala je dio odgovora PAM na hitan poziv generalnog sekretara Ujedinjenih naroda (UN) i Vijeća sigurnosti UN međunarodnim organizacijama da mobiliziraju sve raspoložive mogućnosti kako bi se kulturne baštine zaštitile od uništenja, pljački i organiziranog kriminala terorističkih organizacija, posebno u pogledu najnovijih uništavanja istorijskih znamenitosti od strane ekstremista i terorista. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću