MENI
25.1.2016

Članovi Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH razgovarali sa novim sazivom ombudsmena za ljudska prava BiH


Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Ognjen Tadić i njegova dva zamjenika Safet Softić i Bariša Čolak razgovarali su danas u Sarajevu sa novim sazivom ombusmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine o saradnji dvije institucije i budućoj podršci PSBiH instituciji ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine.

Novi saziv ombudsmena za ljudska prava BiH, kojeg čine Jasminka Džumhur, Ljubinko Mitrović i Nives Jukić, ukazali su na potrebu očuvanja nezavisnosti i integriteta institucije ombudsmana i u novom zakonu o ovoj instituciji, koji se, u formi nacrta, nalazi u Vijeću ministara BiH.

Novi saziv ombudsmena za ljudska prava BiH ukazao je na probleme i izazove s kojima se suočavaju u radu, posebno imajući u vidu veliki broj žalbi iz oblasti radno – pravnog zakonodavstva, neizvršavanja sudskih presuda, kao i diskriminacije građana u različitim oblastima ljudskih prava.

Ističući da s uvažavanjem i poštovanjem gledaju na rad institucije ombudsmena za ljudska prava BiH, članovi Kolegija Doma naroda PSBiH naglasili su da će instituciji ombudsmena pružiti snažnu podršku, posebno u pogledu usvajanja novog zakona, u kome, kako su rekli, neće biti prihvaćene odredbe koje na bilo koji način narušavaju ili predstavljaju korak nazad u odnosu na dostignuti stepen nezavisnosti i integriteta institucije ombudsmana.

Na sastanku je dogovorena češća komunikacija rukovodstva PSBiH sa institucijom ombudsmena za ljudska prava BiH, kao i podrška PSBiH organiziranju skupova i manifestacija kojima će institucija ombudsmena za ljudska prava BiH u ovoj godini obilježiti dvije decenije postojanja i rada. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću