MENI
26.1.2016.

Članica Izaslanstva Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Milica Marković u Strazburu podnijela izvješće na temu „Stanovništvo u pograničnim regijama Azerbajdžana kojima je namjerno prekinuto snabdijevanje vodom“



Članica Izaslanstva Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe (PSVE) Milica Marković podnijela je danas u Strazburu, u okviru zimskog dijela redovitog zasjedanja PSVE, izvješće na temu „Stanovništvo u pograničnim regijama Azerbajdžana kojima je namjerno prekinuto snabdijevanje vodom“.
Za izvjestiteljicu PSVE na ovu temu gospođa Marković imenovana je u svibnju 2014. godine na sjednici Komiteta za socijalna pitanja, zdravlje i održivi razvoj PSVE. 

Izrada izvješća, kao i prijedloga rezolucije koja se odnosi na probleme stanovništva u svezi sa snabdijevanjem vodom u regiji Nagorno Karabah oko koje postoji neriješeni konflikt između Azerbajdžana i Jermenije, trajala je skoro dvije godine. Za to vrijeme gospođa Marković obavila je dva posjeta Azerbajdžanu, u okviru kojih je razgovarala sa zvaničnicima Parlamenta i Vlade te zemlje, kao i sa lokalnim stanovništvom u regiji Nagorno Karabah.
Prema pravilima i procedurama PSVE, gospođa Marković trebala je da posjeti i dio oblasti koji kontroliraju vlasti Jermenije.Taj posjet, međutim, nije realiziran zbog nesuradnje predstavnika Izaslanstva Parlamenta Jermenije u PSVE. 

Nakon rasprave u PSVE, tijekom koje su iznijeti različiti stavovi parlamentarnih izaslanstava, većinom glasova usvojen je prijedlog rezolucije o ovom pitanju, čime je, kako je rečeno, PSVE pokazala da ne zatvara oči pred problemima lokalnog stanovništva bilo gdje u Europi, a naročito u zemljama članicama Vijeća Europe. 

Usvojena rezolucija postaje dokument PSVE, koji po svom karakteru može da bude korišten u razmatranjima problema sukoba između Azerbajdžana i Jermenije na razini drugih međunarodnih institucija. 

Inače, izaslanstvo PSBiH na zimskom zasjedanju PSVE predvodi predsjedatelj Izaslanstva Senad Šepić. Osim Šepića i gospođe Marković u radu redovitog zasjedanja PSVE u Strazburu sudjeluju i članovi Izaslanstva Mladen Bosić i Damir Arnaut. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću