MENI
26.1.2016.

У Парламентарној скупштини БиХ одржана свечаност поводом завршетка Twinning пројекта „Јачање улоге парламената у БиХ у контексту интеграција у ЕУ“



Потписивањем документа "Концепт механизма сарадње парламената у Босни и Херцеговини у пословима везаним за процес интеграција наше земље у Европску унију (ЕУ)", у Великој сали Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) данас је успјешно окончан Twinning пројекат „Јачање улоге парламената у БиХ у контексту интеграција у ЕУ“, којег је финансирала ЕУ, а у претходне двије године проводила Народна скупштина Мађарске у конзорцијуму с Народном скупштином Француске и уз допринос неколико других парламената земаља чланица ЕУ. 

У присуству представника Делегације ЕУ у БиХ Melvina Asina, замјеника предсједника Народне скупштине Мађарске Istvana Jakaba, предсједавајућег Групе пријатељства са БиХ у Народној скупштини Француске Marcela Rogemonta, "Концепт механизма сарадње парламената у БиХ" потписали су у име Парламентарне скупштине БиХ предсједавајућа Представничког дома Борјана Кришто, предсједавајући Дома народа Огњен Тадић, замјеник предсједавајућег Дома народа Сафет Софтић, замјеник предсједавајуће Представничког дома Шефик Џаферовић и замјеник предсједавајућег Дома народа Бариша Чолак, у име Парламента Федерације БиХ предсједавајући Представничког дома Един Мушић, потпредсједавајући Представничког дома Младен Бошковић и Весна Шванцер, у име Народне скупштине Републике Српске (НСРС) предсједник НСРС Недјељко Чубриловић и потпредсједница Жељка Стојичић и у име Скупштине Брчко дистикта предсједник Скупштине Ђорђа Којић и потпредсједник Адем Рибић. 

Потписивањем Концепта највиши званичници четири парламента у БиХ изразили су опредјељење за предузимање мјера с циљем успостављања и развијања механизма сарадње за парламенте у БиХ у пословима везаним за процес европских интеграција наше земље. Како се наводи у документу, успоставља се систем неформалне сарадње између парламената у БиХ, који ће бити заснован на принципима узајамности, заједничког рада и договора путем консензуса и поступака уз поштовање уставом утврђених структура.
Концептом је предвиђено успостављање пет елемената механизма сарадње парламената у БиХ. Предвиђено је успостављање Конференције предсједавајућих/предсједника домова/парламената, Парламентарни форум за европске интеграције, сарадња секторских радних тијела, сарадња на нивоу администрација и редовна координација у пословима везаним за ЕУ, те остали облици ад хок сарадње. 

Званичници четири парламента обавезали су се и на остваривање веће транспарентности у питањима везаним за европске интеграције, као и на то да ће успоставити полугодишњи или годишњи календар активности у вези са механизмом сарадње, чији је циљ боља припрема активности у вези са европским питањима и подстицање опште сарадње међу парламентима у БиХ. 

Осим тога, представници четири парламента у БиХ обавезали су се на провођење препорука и резултата Twinning пројекта путем акционих планова који укључују између 250 и 300 конкретних мјера за сваки од парламената. Овим акционим плановима биће успостављене јасне структуре и мапа пута за повећање функционалности и за припрему парламената за процес европских интеграција. 

У оквиру Пројекта, чије је провођење трајало 25 мјесеци, од фебруара 2014. до краја јануара 2016. године, остварено је више од 170 активности у седам компоненти које се односе на стручне области у раду парламената. Осим тога, одржано је више од 40 семинара и радионица, те организовано седам студијских посјета парламентима земаља ЕУ за посланике и запосленике у парламентима. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу