MENI
26.1.2016

U Parlamentarnoj skupštini BiH održana svečanost povodom završetka Twinning projekta „Jačanje uloge parlamenata u BiH u kontekstu integracija u EU“



Potpisivanjem dokumenta "Koncept mehanizma saradnje parlamenata u Bosni i Hercegovini u poslovima vezanim za proces integracija naše zemlje u Evropsku uniju (EU)", u Velikoj sali Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) danas je uspješno okončan Twinning projekat „Jačanje uloge parlamenata u BiH u kontekstu integracija u EU“, kojeg je finansirala EU, a u prethodne dvije godine provodila Narodna skupština Mađarske u konzorcijumu s Narodnom skupštinom Francuske i uz doprinos nekoliko drugih parlamenata zemalja članica EU. 

U prisustvu predstavnika Delegacije EU u BiH Melvina Asina, zamjenika predsjednika Narodne skupštine Mađarske Istvana Jakaba, predsjedavajućeg Grupe prijateljstva sa BiH u Narodnoj skupštini Francuske Marcela Rogemonta, "Koncept mehanizma saradnje parlamenata u BiH" potpisali su u ime Parlamentarne skupštine BiH predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto, predsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Safet Softić, zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Šefik Džaferović i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bariša Čolak, u ime Parlamenta Federacije BiH predsjedavajući Predstavničkog doma Edin Mušić, potpredsjedavajući Predstavničkog doma Mladen Bošković i Vesna Švancer, u ime Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) predsjednik NSRS Nedjeljko Čubrilović i potpredsjednica Željka Stojičić i u ime Skupštine Brčko distikta predsjednik Skupštine Đorđa Kojić i potpredsjednik Adem Ribić. 

Potpisivanjem Koncepta najviši zvaničnici četiri parlamenta u BiH izrazili su opredjeljenje za preduzimanje mjera s ciljem uspostavljanja i razvijanja mehanizma saradnje za parlamente u BiH u poslovima vezanim za proces evropskih integracija naše zemlje. Kako se navodi u dokumentu, uspostavlja se sistem neformalne saradnje između parlamenata u BiH, koji će biti zasnovan na principima uzajamnosti, zajedničkog rada i dogovora putem konsenzusa i postupaka uz poštovanje ustavom utvrđenih struktura. 

Konceptom je predviđeno uspostavljanje pet elemenata mehanizma saradnje parlamenata u BiH. Predviđeno je uspostavljanje Konferencije predsjedavajućih/predsjednika domova/parlamenata, Parlamentarni forum za evropske integracije, saradnja sektorskih radnih tijela, saradnja na nivou administracija i redovna koordinacija u poslovima vezanim za EU, te ostali oblici ad hoc saradnje. 

Zvaničnici četiri parlamenta obavezali su se i na ostvarivanje veće transparentnosti u pitanjima vezanim za evropske integracije, kao i na to da će uspostaviti polugodišnji ili godišnji kalendar aktivnosti u vezi sa mehanizmom saradnje, čiji je cilj bolja priprema aktivnosti u vezi sa evropskim pitanjima i podsticanje opće saradnje među parlamentima u BiH. 

Osim toga, predstavnici četiri parlamenta u BiH obavezali su se na provođenje preporuka i rezultata Twinning projekta putem akcionih planova koji uključuju između 250 i 300 konkretnih mjera za svaki od parlamenata. Ovim akcionim planovima bit će uspostavljene jasne strukture i mapa puta za povećanje funkcionalnosti i za pripremu parlamenata za proces evropskih integracija. 

U okviru Projekta, čije je provođenje trajalo 25 mjeseci, od februara 2014. do kraja januara 2016. godine, ostvareno je više od 170 aktivnosti u sedam komponenti koje se odnose na stručne oblasti u radu parlamenata. Osim toga, održano je više od 40 seminara i radionica, te organizirano sedam studijskih posjeta parlamentima zemalja EU za poslanike i zaposlenike u parlamentima. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću