MENI
28.1.2016.

Одржана 16. сједница Заједничке комисије за људска права



На 16. сједници Заједничке комисије за људска права Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) подржана је и у даљу парламентарну процедуру упућена иницијатива посланика Сенада Шепића којом Представнички дом ПСБиХ обавезује Савјет министара БиХ и друге надлежне институције да хитно припреме и ПСБиХ пошаљу информацију о стању и појавама вршњачког насиља и насиља међу дјецом у БиХ, с приједлогом мјера. 

Усвојен је Извјештај и закључци са тематске сједнице у поводу 30. августа – Међународног дана несталих, која је одржана 01. септембра 2015. године . (Прилог 1

Чланови Заједничке комисије усвојили су Извјештај и закључке са тематске сједнице под називом „Изазови у примјени Закона о забрани дискриминације у случајевима мобинга“, одржане 29. септембра 2015. године. (Прилог 2

Усвојен је Извјештај и закључци са Конференције у поводу 20. новембра – Међународног дана дјечијих права под називом „Јер и ја постојим“, која је одржана 20. новембра 2015. године. (Прилог 3

Заједничка комисија усвојила је и Извјештај и закључке са Треће регионалне конференције под називом „Улога комисија у парламентарном надзору у области људских права“, која је одржана 24. новембра 2015. године. (Прилог 4

Усвојени су Извјештај о раду Заједничке комисије за 2015. годину и Оријентацијски радни план за 2016. годину. 

Примљена је к знању Информација Министарства комуникација и транспорта БиХ о усвајању Правилника о обиљежавању возила подешеног да њиме управља лице са оштећеним екстремитетима. 

Примљена је к знању и обавијест Савјета министара БиХ о закључку Заједничке комисије за људска права ПСБиХ са 12. сједнице, поводом разматрања Информације о процјенама и могућностима БиХ по питању избјегличке кризе у региону и Европској унији. 

Заједничка комисија примила је к знању Информацију Савјета министара БиХ и закључне напомене и препоруке Комитета Уједињених нација за елиминацију расне дискриминације. 

Подржан је и упућен у парламентарну процедуру приједлог удружења Аустријско – њемачке заједнице за именовање Давора Ебнера за представника аустријске националне мањине у Савјету националних мањина БиХ.

Због неприсутности предлагача посланика Сенада Шепића са дневног реда сједнице скинуте су иницијатива под називом „Оснивање парламентарне групе за промицање обезбјеђивања права на слободу вјере и убјеђења у складу са чланом 18. Опште декларације о људским правима“ и иницијатива под називом „Информација о слободи говора и стању медијских слобода у БиХ, с посебним нагласком на нападе на новинаре“. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу