MENI
28.1.2016

Održana 16. sjednica Zajedničke komisije za ljudska prava



Na 16. sjednici Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) podržana je i u dalju parlamentarnu proceduru upućena inicijativa poslanika Senada Šepića kojom Predstavnički dom PSBiH obavezuje Vijeće ministara BiH i druge nadležne institucije da hitno pripreme i PSBiH pošalju informaciju o stanju i pojavama vršnjačkog nasilja i nasilja među djecom u BiH, s prijedlogom mjera. 

Usvojen je Izvještaj i zaključci sa tematske sjednice u povodu 30. augusta – Međunarodnog dana nestalih, koja je održana 01. septembra 2015. godine . (Prilog 1

Članovi Zajedničke komisije usvojili su Izvještaj i zaključke sa tematske sjednice pod nazivom „Izazovi u primjeni Zakona o zabrani diskriminacije u slučajevima mobinga“, održane 29. septembra 2015. godine. (Prilog 2

Usvojen je Izvještaj i zaključci sa Konferencije u povodu 20. novembra – Međunarodnog dana dječijih prava pod nazivom „Jer i ja postojim“, koja je održana 20. novembra 2015. godine. (Prilog 3

Zajednička komisija usvojila je i Izvještaj i zaključke sa Treće regionalne konferencije pod nazivom „Uloga komisija u parlamentarnom nadzoru u oblasti ljudskih prava“, koja je održana 24. novembra 2015. godine. (Prilog 4

Usvojeni su Izvještaj o radu Zajedničke komisije za 2015. godinu i Orijentacijski radni plan za 2016. godinu. 

Primljena je k znanju Informacija Ministarstva komunikacija i prometa BiH o usvajanju Pravilnika o obilježavanju vozila podešenog da njime upravlja osoba sa oštećenim ekstremitetima. 

Primljena je k znanju i obavijest Vijeća ministara BiH o zaključku Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH sa 12. sjednice, povodom razmatranja Informacije o procjenama i mogućnostima BiH po pitanju izbjegličke krize u regionu i Evropskoj uniji.
Zajednička komisija primila je k znanju Informaciju Vijeća ministara BiH i zaključne napomene i preporuke Komiteta Ujedinjenih naroda za eliminaciju rasne diskriminacije. 

Podržan je i upućen u parlamentarnu proceduru prijedlog udruženja Austrijsko – njemačke zajednice za imenovanje Davora Ebnera za predstavnika austrijske nacionalne manjine u Vijeću nacionalnih manjina BiH.

Zbog neprisutnosti predlagača poslanika Senada Šepića sa dnevnog reda sjednice skinute su inicijativa pod nazivom „Osnivanje parlamentarne grupe za promicanje osiguravanja prava na slobodu vjere i ubjeđenja u skladu sa članom 18. Opće deklaracije o ljudskim pravima“ i inicijativa pod nazivom „Informacija o slobodi govora i stanju medijskih sloboda u BiH, s posebnim naglaskom na napade na novinare“. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću