MENI
29.1.2016

Članovi kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH razgovarali sa emirom Države Katar šeikom Tamimom Bin Hamadom Al-Thanijem


Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto, njen zamjenik Šefik Džaferović, kao i predsjedavajući Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić i njegova dva zamjenika Safet Softić i Bariša Čolak razgovarali su danas u Sarajevu sa emirom Države Katar šeikom Tamimom Bin Hamadom Al-Thanijem o unapređenju bilateralnih odnosa i ekonomske saradnje dvije prijateljske zemlje. 

Na plenarnom sastanku državnih delegacija, na kome su učestvovali i članovi Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović, Bakir Izetbegović i dr. Mladen Ivanić, kao i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, posebno se razgovaralo o mogućnostima ulaganja katarskih investitora u energetski sektor, sektor transporta i komunikacija, u sektore poljoprivrede i industrijske proizvodnje, kao i u oblast turizma. 

Naglašavajući činjenicu da Bosna i Hercegovina u Kataru ima velikog prijatelja, kao i da je Država Katar veoma zainteresirana za ulaganja u privredu naše zemlje, šeik Al – Thani najavio je formiranje Fonda prijateljstva za BiH iz kojeg će Država Katar davati direktne podsticaje razvoju malih i srednjih preduzeća u BiH. 

Formiranje ovog Fonda predstavljat će značajan podsticaj za otvaranje novih radnih mjesta u realnom sektoru, rečeno je na sastanku, na kome je dogovoreno da delegacija Države Katar u naredne dvije sedmice doputovati u BiH kako bi bili dogovoreni detalji oko uspostavljanja Fonda. 

Na sastanku je bilo riječi i o kreiranju boljeg poslovnog ambijenta koji bi omogućio lakše i brže investiranje u našoj zemlji, a najavljeno je i uspostavljanje direktne avio – linije između Sarajeva i Dohe. 

Razmijenjeni su stavovi i mišljenja oko aktuelnih političkih pitanja, posebno u vezi sa napretkom naše zemlje u procesu evropskih integracija. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću