MENI
1.2.2016

Održana 24. sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma


Na 24. sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) utvrđena je usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH i podržalo načela Prijedloga zakona o korištenju i upravljanju imovinom u državnoj svojini BiH, čiji su predlagači poslanici Šemsudin Mehmedović i Zaim Backović.

Utvrđena je usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH i podržana su načela Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Članovi Komisije utvrdili su usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH i podržali su načela Prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH, čiji je predlagač Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova.

Podržan je, sa tri usvojena amandmana, Prijedlog zakona o štrajku zaposlenih u institucijama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o ministarstvima i drugim tijelima uprave BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, podržan je bez usvojenih amandmana.

Komisija je podržala, sa četiri usvojena amandmana, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Na današnjoj sjednici Komisija nije utvrdila usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH i nisu podržana načela Prijedloga zakona o Ustavom sudu BiH, čiji su predlagači poslanici iz klubova SNSD i SDS.

Nije utvrđena usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH i nisu podržana načela Prijedloga zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH, čiji su predlagači također poslanici iz klubova SNSD i SDS.

Podržana je i u dalju proceduru upućena inicijativa poslanika Šemsudina Mehmedovića za formiranje Komisije za izbor teksta himne BiH. (kraj) 

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću