MENI
1.2.2016

Održana 16. sjednica Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH



Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH na svojoj 16. sjednici podržala je prijedlog izvještaja o radu ovog zajedničkog radnog tijela oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) za 2015. godinu, te ga uputila u dalju parlamentarnu proceduru.

Uz prijedlog orijentacionog plana rada Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH za 2016. godinu, Komisija je usvojila i zaključak da se Vijeću ministara BiH uputi zahtjev za dostavljanje odgovora na pitanje dokle se stiglo sa formiranjem radne grupe za praćenje stanja i aktivnosti u vezi s mogućom izgradnjom odlagališta nuklearnog otpada na lokaciji Trgovska gora.

K znanju je primljena Informacija o produženju ugovora profesionalnim vojnim licima, čiji je sačinilac Ministarstvo odbrane BiH.
Zajednička komisija primila je k znanju i Informaciju o stanju zaposlenih u Graničnoj policiji BiH. Tom prilikom Komisija je usvojila i zaključak kojim se, prvenstveno iz razloga očekivanog dolaska migranata na teritoriju naše zemlje, od Vijeća ministara BiH zahtijeva da se izvrši planirana kadrovska popuna u Graničnoj policiji BiH. 

Komisija je primila k znanju i Informaciju o rezultatima posjete Bosni i Hercegovini delegacije Potkomiteta za sigurnost i odbranu Evropskog parlamenta Parlamentarnoj skupštini BiH, od 3. do 5. novembra 2015., čiji je sačinilac Ministarstvo vanjskih poslova BiH.
K znanju su primljene i:

  • Informacija o posjeti Komisiji za saveznu vojsku Parlamenta Austrije, Beč, Republika Austrija, 23. i 24. novembra 2015.;
  • Informacija o učešću u radu Regionalnog parlamentarnog dijaloga o upravljanju migracijama, zaštiti izbjeglica i borbi protiv organiziranog kriminala, Beograd, 26. i 27. novembra 2015.;
  • Informacija o učešću u radu stračne debate o temi: „Jačanje policijske odgovornosti i integriteta: procedure za postupanje u odnosu na pritužbe građana na rad policijskih službenika“, Sarajevo, 7. decembra 2015.;
  • Informacija o održanom sastanku članova Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH s polaznicima 11. kursa Sigurnosne politike BiH, Sarajevo, 7. decembra 2015.;
  • Informacija o posjeti Koledža NATO-a (Defence College) Zajedničkoj komisiji za odbranu i sigurnost BiH i
  • Informacija o održanom sastanku članova Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH s članovima Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno – sigurnosne agencije BiH i sa Odborom za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske, Banja Luka, 22. decembra 2015. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću