MENI
1.2.2016

Članovi Zajedničke komisije za ljudska prava razgovarali sa ombudsmenima BiH



Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borislav Bojić, njegov zamjenik Mario Karamatić, te članovi Zajedničke komisije Nermina Kapetanović i Damir Arnaut razgovarali su danas u Sarajevu sa ombudsmenima za ljudska prava BiH Jasminkom Džumhur, Nives Jukić i Ljubinkom Mitrovićem o funkcioniranju institucije ombudsmena i saradnji Zajedničke komisije i instutucije ombudsmana u pogledu zaštite ljudskih prava građana BiH. 

Posebna tema sastanka odnosila se na sadržaj Prijedloga zakona o ombudsmenu BiH, kao i na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije, koji su upućeni u parlamentarnu proceduru. Nakon što je na sastanku ukazano na značajan broj ozbiljnih primjedbi na Prijedlog zakona o ombudsmenu BiH, dogovoreno je da Kolegij Zajedničke komisije u najskorije vrijeme obavi razgovor sa predstavnicima Ministarstva za izbjeglice i ljudska prava BiH s ciljem razmatranja mogućnosti povlačenja zakona iz parlamentarne procedure. 

Na sastanku, na kome je diskutirano i o uvjetima za rad institucije ombudsmena, naglašeno je da ta institucija u Zajedničkoj komisiji za ljudska prava PSBiH ima prijatelja i partnera.

Bilo je riječi i o zajedničkoj organizaciji manifestacija kojima će institucija ombudsmena za ljudska prava BiH ove godine obilježiti 20 godina postojanja i rada. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću