MENI
4.2.2016

Održana 7. sjednica Zajedničke komisije za administrativne poslove



Na 7. sjednici Zajedničke komisije za administrativne poslove Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) verificirana su rješenja i odluke koje je donio Kolegij ili predsjedavajući Zajedničke komisije u skladu sa važećim aktima i propisima, a tiču se statusnih pitanja poslanika i delegata PSBiH. 

Zajednička komisija donijela je zaključak u kojem smatra da se pitanje prestanka radnog odnosa po sili zakona zbog ispunjavanja uvjeta za starosnu penziju i zasnivanje radnog odnosa penzionera u institucijama BiH kada je riječ o zaposlenicima iz člana 1. stavak 2. tačka b) Zakona o radu u institucijama BiH, treba zakonom regulirati. U usvojenom zaključku dalje se navodi da Zajednička komisija traži od Vijeća ministara BiH da preispita zakonske odredbe po kojima zaposlenici iz člana 1. stavak 2. tačka b) Zakona o radu u institucijama BiH odlaze u penziju po sili zakona i nakon toga ponovno zasnivaju radni odnos u instituciji, ili kao penzioneri zasnivaju radni odnos u institucijama BiH, te ponudi zakonska rješenja kroz izmjene i dopune Zakona o radu u institucijama BiH. 

Usvojen je Izvještaj o radu Zajedničke komisije za 2015. godinu, kao i Orijentacijski radni plan Zajedničke komisije za 2016. godinu. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću