MENI
5.2.2016.

Чланови Заједничке комисије за европске интеграције учествовали у раду 6. Парламентарног форума за европске интеграције БиХ


Учесници 6. Парламентарног форума за европске интеграције Босне и Херцеговине поздравили су данас у Бањалуци одлуку Предсједништва БиХ за скоро подношење апликације за чланство наше земље у Европској унији (ЕУ). 

Током сједнице Форума, у чијем су раду учествовали предсједавајући Заједничке комисије за европске интеграције Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) Никола Ловриновић, његова замјеница Нермина Капетановић и чланови те Комисије Александра Пандуревић, Сифет Поџић, Зденка Џамбас и Саша Магазиновић, представници парламентарних комисија/одбора за европске интеграције на свим нивоима власти у нашој земљи, заједнички је констатовано да подношење апликације представља спремност Босне и Херцеговине да отпочне ново поглавље у процесу европских интеграција, као и јасну опредијељеност БиХ за чланство у ЕУ. 

Учесници овог састанка чији је домаћин био Одбор за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне скупштине Републике Српске, изразили су задовољство потписаним Концептом механизма сарадње парламената у Босни и Херцеговини у пословима везаним за процес интеграција у ЕУ. Парламентарци су се сагласили да потписивање овог документа представља јасну опредијељеност и спремност ПСБиХ, НСРС, Парламента Федерације Босне и Херцеговине и Скупштине Брчко дистрикта БиХ да путем међусобне сарадње олакшају реализацију заједничких циљева у процесу европских интеграција. С тим у вези, учесници Форума изразили су захвалност ЕУ на провођењу двогодишњег Twinning пројекта под називом „Јачање улоге парламената у БиХ у контексту интеграција у ЕУ“, који је финансиран из ИПА фондова ЕУ и крајем јануара ове године успјешно окончан потписивањем Концепта механизма сарадње парламената у БиХ. 

У заједничкој изјаvи (текст усаглашене изјаве можете прочитати овдје) учесници 6. Парламентарног форума за европске интеграције БиХ подржали су и активности институција извршне власти у Босни и Херцеговини на провођењу акционих планова за реализацију Реформске агенде. 

Иначе, током Форума представници Дирекције за европске интеграције БиХ представили су искуства и могућности кориштења ИПА фондова ЕУ у нашој земљи. С тим у вези, парламентарци су подржали све до сада предузете кораке у кориштењу ИПА фондова и позвали надлежне институције у БиХ на свим нивоима да проведу активности с циљем информисања шире јавности о могућности кориштења средстава из ИПА фондова. 

Учесници Форума подржали су и одлуку Заједничке комисије за европске интеграције ПСБиХ да организује округле столове у општинама и градовима широм Босне и Херцеговине о актуелним темама које се тичу процеса европских интеграција, а у свјетлу ступања на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању. Представници парламентарних комисија/одбора за европске интеграције сагласили су се да буду активни учесници поменутих округлих столова. 

Осим чланова Заједничке комисије за европске интеграције ПСБиХ, те Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу НСРС, у раду 6. Парламентарног форума за европске интеграције БиХ учествовали су и представници Комисије за европске интеграције Дома народа Парламента Федерације БиХ, Комисије за европске интеграције Скупштине Брчко дистрикта, представници скупштина кантона у Федерацији БиХ, као и представници Делегације ЕУ у Босни и Херцеговини. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу