MENI
5.2.2016.

Članovi Zajedničkog povjerenstva za europske integracije sudjelovali u radu 6. Parlamentarnog foruma za europske integracije BiH


Sudionici 6. Parlamentarnog foruma za europske integracije Bosne i Hercegovine pozdravili su danas u Banjaluci odluku Predsjedništva BiH za skoro podnošenje aplikacije za članstvo naše zemlje u Europskoj uniji (EU). 

Tijekom sjednice Foruma, u čijem su radu sudjelovali predsjedatelj Zajedničkog povjerenstva za europske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nikola Lovrinović, njegova zamjenica Nermina Kapetanović i članovi tog Povjerenstva Aleksandra Pandurević, Sifet Podžić, Zdenka Džambas i Saša Magazinović, predstavnici parlamentarnih povjerenstava/odbora za europske integracije na svim razinama vlasti u našoj zemlji, zajednički je konstatirano da podnošenje aplikacije predstavlja spremnost Bosne i Hercegovine da otpočne novo poglavlje u procesu europskih integracija, kao i jasnu opredijeljenost BiH za članstvo u EU. 

Sudionici ovog sastanka čiji je domaćin bio Odbor za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske, izrazili su zadovoljstvo potpisanim Konceptom mehanizma suradnje parlamenata u Bosni i Hercegovini u poslovima vezanim za proces integracija u EU. Parlamentarci su se suglasili da potpisivanje ovog dokumenta predstavlja jasnu opredijeljenost i spremnost PSBiH, NSRS, Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i Skupštine Brčko distrikta BiH da putem međusobne suradnje olakšaju realizaciju zajedničkih ciljeva u procesu europskih integracija. S tim u svezi, sudionici Foruma izrazili su zahvalnost EU na provođenju dvogodišnjeg Twinning projekta pod nazivom „Jačanje uloge parlamenata u BiH u kontekstu integracija u EU“, koji je financiran iz IPA fondova EU i krajem siječnja ove godine uspješno okončan potpisivanjem Koncepta mehanizma suradnje parlamenata u BiH. 

U zajedničkoj izjavi (tekst usuglašene izjave možete pročitati ovdje) sudionici 6. Parlamentarnog foruma za europske integracije BiH podržali su i aktivnosti institucija izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini na provođenju akcionih planova za realizaciju Reformske agende. 

Inače, tijekom Foruma predstavnici Direkcije za europske integracije BiH predstavili su iskustva i mogućnosti korištenja IPA fondova EU u našoj zemlji. S tim u svezi, parlamentarci su podržali sve do sada preduzete korake u korištenju IPA fondova i pozvali nadležne institucije u BiH na svim razinama da provedu aktivnosti s ciljem informiranja šire javnosti o mogućnosti korištenja sredstava iz IPA fondova. 

Sudionici Foruma podržali su i odluku Zajedničkog povjerenstva za europske integracije PSBiH da organizira okrugle stolove u općinama i gradovima širom Bosne i Hercegovine o aktualnim temama koje se tiču procesa europskih integracija, a u svjetlu stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Predstavnici parlamentarnih povjerenstava/odbora za europske integracije suglasili su se da budu aktivni sudionici pomenutih okruglih stolova. 

Osim članova Zajedničkog povjerenstva za europske integracije PSBiH, te Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju NSRS, u radu 6. Parlamentarnog foruma za europske integracije BiH sudjelovali su i predstavnici Komisije za europske integracije Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, Povjerenstva za europske integracije Skupštine Brčko distrikta, predstavnici skupština kantona u Federaciji BiH, kao i predstavnici Izaslanstva EU u Bosni i Hercegovini. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću