MENI
9.2.2016.

Održana 14. sjednica Doma naroda



Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na svojoj 14. sjednici usvojio je u prvom čitanju Prijedlog zakona o izmjeni zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagatelj Zastupnički dom PSBiH. Predloženom izmjenom Zakona predviđeno je brisanje članka 48. Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, kojim je propisano da „izabrani funkcioneri i nositelji funkcija, nakon prestanka javne funkcije, imaju pravo na naknadu za produženje radnopravnog statusa dok ne steknu radnopravni status kod drugog subjekta ili ne ispune uvjete za mirovinu, a najduže godinu dana počevši od dana prestanka funkcije“, kao i to da „naknada obuhvata osnovnu neto platu sa dodatkom za minuli rad i poreze i doprinose sukladno propisima koji reguliraju ovu oblast“.

U prvom čitanju usvojen je i Prijedlog zakona o štrajku zaposlenih u institucijama BiH, čiji je predlagatelj Vijeće ministara BiH.
Dom je podržao i principe Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH, predlagatelja Vijeća ministara BiH.

Podržani su principi Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi, čiji je predlagatelj, također, Vijeće ministara BiH.

Dom naroda usvojio je u prvom čitanju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kontroli kretanja oružja i vojne opreme, predlagatelja Vijeće ministara BiH.

Usvojeni su principi Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udrugama i zakladama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagatelj Vijeće ministara BiH.

Dom je usvojio izvješče Zajedničkog povjerenstva obaju domova PSBiH za postizanje istovjetnog teksta Zakona o azilu, čiji je predlagatelj Vijeće ministara BiH. Na ovaj način Dom naroda PSBiH okončao je proceduru u svezi s ovim zakonskim prijedlogom.

Primljeno je k znanju Izvješće Europske komisije o napretku BiH za 2015. godinu. U svezi sa budućim razmatranjem ovih izvješća, usvojen je zaključak kojim se zahtijeva da izvješća Europske komisije budu dostavljeni i radnim tijelima PSBiH u dijelu koji se odnosi na rad tih tijela, kako bi se upoznali sa sadržajem i, po potrebi, pravovremeno reagirali na sadržaj.

Zbog nenazočnosti ovlaštenog predlagatelja, za narednu sjednicu Doma naroda PSBiH odgođena je rasprava o Akcijskom planu za provođenje Reformske agende na razini Vijeća ministara BiH, uz zaključak da se prigodom razmatranja ovog Akcionog plana na sjednici Doma obavi rasprava i o izvješću o do sada sprovedenim aktivnostima.

Usvojeno je Izvješće o realizaciji vanjskotrgovinskog prometa oružja, vojne opreme, proizvoda dvojne i posebne namjene za 2013. godinu i Izvješće o izdatim dokumentima za vanjskotrgovinski promet oružja, vojne opreme, proizvoda dvojne i posebne namjene za 2014. godinu, koje je domovima PSBiH dostavilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Dom naroda usvojio je Izvješće o obavljenoj reviziji učinka o temi: „Transparentnost rada institucija BiH“, sa preporukama prdloženim u njemu. Usvojen je i zaključak kojim se zadužuje Vijeće ministara BiH da u roku od šest mjeseci izvijesti Povjerenstvo za financije i proračun Doma naroda PSBiH o planiranim i poduzetim aktivnostima na implementaciji preporuka iz Izvješća, te da o poduzetim aktivnostima upoznaju i Ured za reviziju institucija BiH.

Usvojeno je, sa preporukama, i Izvješće o izvršenoj reviziji učinka o temi: “Upravljanje carinskim terminalima“, uz zaključak Povjerenstva za financije i proračun Doma naroda PSBiH kojim se zadužuje Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje BiH i Uprava za neizravno oporezivanje BiH da u roku od šest mjeseci izvijeste ovo Povjerenstvo o planiranim i poduzetim aktivnostima na implementaciji preporuka iz Izvješća, te da o poduzetim aktivnostima upoznaju Ured za reviziju institucija BiH.

U Privremeno zajedničko povjerenstvo obaju domova PSBiH za provođenje procedure imenovanja jednoga predstavnika akademske zajednice u Povjerenstvo za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, iz Doma naroda PSBiH imenovani su izaslanici Ljilja Zovko, Darko Babalj i Halid Genjac.

Dom je dao suglasnost za ratificiranje:
  • Akata Svjetskog poštanskog saveza (UPU) usvojenih na 25. kongresu UPU-a, održanom 2012. godine u Dohi (Opći pravilnik Svjetskog poštanskog saveza, Svjetska poštanska konvencija, Završni protokol uz Svjetsku poštansku konvenciju i Sporazum o poštanskim financijskim uslugama),
  • Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Europske unije o uspostavljanju okvira za sudjelovanje Bosne i Hercegovine u operacijama Europske unije za upravljanje krizama,
  • Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Švicarskog federalnog vijeća koji se odnosi na redoviti zračni promet, 
  • Memoranduma o razumijevanju između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije o suradnji u oblasti telekomunikacija i
  • Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije o suradnji u oblasti zaštite okoliša i održivog razvoja. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću