MENI
11.2.2016

Održana 11. sjednica Zajedničke komisije za evropske integracije



Na 11. sjednici Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) prihvaćena je poslanička inicijativa Denisa Bećirovića kojom se Vijeće ministara BiH zadužuje da, najkasnije u roku od 150 dana od dana usvajanja inicijative u Predstavničkom domu PSBiH, sačini i usvoji Program integracije BiH u Evropsku uniju, te da isti dostavi Predstavničkom domu PSBiH.

Članovi Zajedničke komisije prihvatili su temu i program rada prvog od nekoliko okruglih stolova, koje će do kraja godine, u vezi sa otvorenim pitanjima iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), organizirati Zajednička komisija za evropske integracije PSBiH. Prvi od okruglih stolova u organizaciji Zajedničke komisije bit će održan 26. februara ove godine u Bijeljini, gdje će se razgovarati o temi „Kako učestvovati na tržištu Evropske unije s poljoprivredno – prehrambenim proizvodima iz BiH?“. 

Usvojen je i Orijentacioni plan za održavanje okruglih stolova u vezi s otvorenim pitanjima iz SSP u 2016. godini. Cilj ovih okruglih stolova, na kojima će učestvovati predstavnici svih nivoa vlasti i eksperti za pojedine oblasti iz različitih regiona u BiH, bit će predstavljanje i promocija SSP, kao i osiguravanje šire podrške procesu evropskih integracija BiH. 

Na sjednici Zajedničke komisije razmatran je i tok priprema za održavanje 12. Konferencije parlamentarnih komisija za evropske integracije zemalja učesnica u Procesu stabilizacije i pridruživanja (COSAP), koja će biti održana 7. i 8. aprila ove godine u Sarajevu. Bosna i Hercegovina predsjedavanje COSAP-om preuzela je na 11. Konferenciji parlamentarnih komisija za evropske integracije zemalja učesnica u Procesu stabilizacije i pridruživanja, koja je krajem prošle godine održana u Tirani. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću