MENI
16.2.2016

Okončana 25. sjednica Predstavničkog doma


Na 25. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojen je u drugom čitanju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. 

Usvojen je, u prvom čitanju, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, predlagača Vijeća ministara BiH.

Usvojena je Odluka o izmjeni Odluke o izboru članova zajedničkih komisija oba doma PSBiH, čiji je predlagač Klub poslanika SDPBiH. U skladu sa usvojenom Odlukom, za člana Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH umjesto Denisa Bećirovića izabran je Saša Magazinović.

U vezi sa obavezama BiH koje se odnose na pitanje izrade pravnih propisa u domeni kibernetičke sigurnosti, a koje proističu iz Konvencije o kibernetičkom kriminalu i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, usvojen je zaključak kojim Predstavnički dom upozorava sve nadležne institucije u BiH da je problem zloupotrebe interneta i nepostojanje odgovarajućih pravnih propisa jedan od ključnih sigurnosnih problema u BiH, te poziva na njihovo hitno rješavanje osnaživanjem kapaciteta sigurnosnih agencija u BiH, u skladu sa postojećim zakonodavstvom. U vezi s ovom temom, usvojen je i zaključak kojim Dom zadužuje Vijeće ministara BiH da, u roku od 60 dana, analizira neusklađenost pravnih propisa i postojećeg stanja u domeni kibernetičke sigurnosti u BiH kako bi, u skladu s tim, u parlamentarnu proceduru bile proslijeđene izmjene postojećih propisa, te eventualno i nova zakonska rješenja iz nadležnosti institucija BiH.

Usvojena je inicijativa poslanika Senada Šepića koja glasi: „Predlažem da Kolegij Predstavničkog doma PSBiH u dnevni red sljedeće sjednice uvrsti tačku pod nazivom: Informacija o slobodi govora i stanju medijskih sloboda u BiH, s posebnim naglaskom na napade na novinare“. Usvojen je i zaključak kojim Predstavnički dom PSBiH zadužuje Vijeće ministara BiH da, u saradnji sa svim relevantnim međunarodnim organizacijama i na osnovu izvještaja međunarodnih organizacija, pripremi cjelokupni izvještaj o slobodi govora i stanju medijskih sloboda u BiH, koje će biti predmetom rasprave na tematskoj sjednici Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH, koja je planirana u ovoj godini. Također je usvojen zaključak kojim se zadužuje Kolegij Doma da izvrši analizu donesenih, a nerealiziranih zaključaka i poslaničkih inicijativa na sjednicama Predstavničkog doma PSBiH u vezi s ovim pitanjem, te da o tome u roku od 30 dana sačini izvještaj i dostavi ga Predstavničkom domu PSBiH i Vijeću ministara BiH. Usvojen je i zaključak kojim se zadužuje Vijeće ministara BiH da dostavi sveobuhvatnu informaciju o svim potezima različitih tijela i institucija u BiH koja nisu u skladu sa članom IV stavak (3) tačka (j) i članom II stavak (3) tačke (g), (h) i (i) Ustava BiH.

Usvojena je poslanička inicijativa Denisa Bećirovića kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da, najkasnije u roku od 150 dana od dana usvajanja ove inicijative u Predstavničkom domu PSBiH, izradi Program integracije BiH u Evropsku uniju i dostavi ga Predstavničkom domu.

Usvojena je inicijativa poslanice Monike Tomić, kojom se Vijeće ministara BiH zadužuje da, u roku od 90 dana od dana usvajanja ove incijative u Predstavničkom domu PSBiH, u parlamentarnu proceduru dostavi analizu reforme obrazovanja u BiH, s posebnim osvrtom na reformu srednjoškolskog obrazovanja i na mogućnost uvođenja obaveznog srednjoškolskog obrazovanja.

U vezi sa inicijativom poslanika Damira Arnauta da Centralna izborna komisija BiH dostavi informaciju o mogućnostima testiranja (pilot-projekt) naprednih tehnologija u izbornom procesu na lokalnim izborima 2016. godine, usvojen je zaključak koji glasi: „Obavezuje se Centralna izborna komisija BiH da, u roku do 30 dana, dostavi Informaciju o mogućnostima primjene pilot - projekta na reprezentativnom i statistički releventnom broju biračih mjesta s ciljem testiranja različitih naprednih tehnologija u izbornom procesu (e-tehnologije, elektronsko glasanje) na lokalnim izborima 2016. godine, a u okviru postojećih budžetskih sredstava. Pored svih relevantnih detalja, Informacija treba obrazložiti i koje vrste testiranja su moguće u skladu sa postojećim zakonodavstvom, a za koje bi eventualno bile potrebne izmjene i dopune Izbornog zakona BiH“.

Na zahtjev predlagača poslanika Senada Šepića, odgođeno je izjašnjavanje o njegovoj inicijativi koja glasi: „Predlažem da u dnevni red sljedeće sjednice utvrstite tačku pod nazivom: Osnivanje parlamentarne grupe za promociju osiguranja prava na slobodu vjere i ubjeđenja, u skladu sa članom 18. Opće deklaracije o ljudskim pravima“. Izjašnjavanje o ovoj inicijativi odgađa se do dostave dodatnih informacija i prijedloga iznesenih tokom rasprave o inicijativi.

Predstavnički dom izrazio je zadovoljstvo jučerašnjim činom podnošenja zahtjeva za članstvo u Evropskoj uniji i čestitao svima koji su doprinijeli podnošenju ovog zahtjeva. Dom je, također, apelirao na to da ovaj korak bude motiv kako bi se što prije ispunile zadaće na ovome putu i kako bi Bosna i Hercegovina postala punopravni član porodice kojoj, kako je istaknuto, svakako pripadamo.

Dom je dao saglasnost za ratificiranje:

  • Nota sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Savezne Republike Njemačke o prihvaćanju projekta tehničke saradnje za period 2008. - 2012. godina;
  • Protokola između Vijeća ministara BiH i Vlade Grčke Republike o provođenju Sporazuma između Evropske zajednice i BiH o readmisiji lica koje borave bez dozvole;
  • Ugovora o zajmu (Projekt regionalnog vodovoda Plava voda) između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj. (kraj) 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću