MENI
17.2.2016

Članovi Stalne delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Mediterana na plenarnom zasjedanju PAM u Tirani



Članovi Stalne delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Mediterana (PAM), koju čine predsjedavajući Delegacije Šemsudin Mehmedović i zamjenici predsjedavajućeg Ognjen Tadić i Mensura Beganović, učestvovat će na 10. godišnjem plenarnom zasjedanju PAM-a, koje će 18. i 19. februara ove godine biti održano u Tirani. 

Tokom zasjedanja u glavnom gradu Albanije, kojim će PAM obilježiti desetogodišnjicu postojanja i djelovanja, bit će obavljena rasprava na visokom nivou o aktuelnim i predstojećim izazovima s kojima se region Mediterana suočava. 

U okviru tri predviđena panela učesnici plenarnog zasjedanja razgovarat će o posljedicama krize u Siriji, Libiji i na Bliskom istoku, uključujući i pitanje migracija, kao i o borbi protiv terorizma. 

Predviđena je i rasprava o razvoju ekonomije i ekonomskoj saradnji zemalja Mediterana, o klimatskim promjenama i zaštiti okoline, o promoviranju i zaštiti ljudskih prava, te o interkulturalnom dijalogu i očuvanju kulturne baštine u zemljama regiona. 

Učesnike zasjedanja, u ime domaćina, pozdravit će predsjednik Parlamenta Albanije Ilir Meta, premijer Albanije Edi Rama, predsjednik PAM-a Lhou Lmarbouh, a na početku plenarne sjednice bit će pročitana i poruka generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Ban Ki-Moon. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću