MENI
17.2.2016

Održana 6. sjednice Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije



Komisija za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije na svojoj 6. sjednici izabrala je Anesa Ličinu, predstavnika nevladinog sektora u Komisiji, za drugog zamjenika predsjedavajuće ovog nezavisnog tijela Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH).

Komisija je primila k znanju Informaciju o inicijativi za zaključivanje memoranduma o saradnji između Ureda za reviziju institucija BiH i Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, čiji je sačinilac Koordinacioni odbor vrhovnih institucija za reviziju.

Usvojen je Izvještaj o provedbi Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama BiH u 2015. godini, čiji je sačinilac Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

K znanju su primljeni Informacija o dokumentu Koordinacija politika prevencije korupcije, kao i zahtjev za ispunjavanje obaveza iz Strategije za borbu protiv korupcije 2015.-2019. i Akcioni plan za provedbu Strategije za borbu protiv korupcije 2015. - 2019. godine, čiji je sačinilac Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Komisija je usvojila i domovima u dalju parlamentarnu proceduru uputila i Izvještaj o radu Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije za 2015. godinu.

Usvojen je i Poslovnik o radu Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, sa amandmanom kojeg je na prijedlog poslovnika podnio član Komisije Halid Genjac.

Komisija je donijela Odluku o raspisivanju javnog konkursa za imenovanje direktora i dva zamjenika direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije. Zaključeno je da će Komisija na svojoj narednoj sjednici razmatrati prijedlog javnog konkursa za imenovanje direktora i dva zamjenika direktora ove Agencije, koji će članovima Komisije pripremiti stručna služba.

U okviru razmatranja Informacije o aktivnostima u vezi sa uspostavljanjem Globalne organizacije parlamentaraca za borbu protiv korupcije (GOPAC) u PSBiH, Komisija je za narednu sjednicu odgodila izjašnjavanje o Prijedlogu povelje o osnivanju ogranka GOPAC –a u PSBiH. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću