MENI
19.2.2016

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić razgovarao u Tirani sa predsjednikom Parlamenta Albanije



Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Ognjen Tadić sastao se danas u Tirani sa predsjednikom Parlamenta Albanije Ilirom Metom, s kojim je razgovarao o unapređenju parlamentarne saradnje i ukupnih bilateralnih odnosa dvije zemlje. 

Ističući da parlamenti Albanije i BiH moraju doprinijeti jačanju odnosa, gospodin Meta izrazio je uvjerenje da će se bilateralni odnosi dvije zemlje nastaviti razvijati u pozitivnom smjeru. „Čini se da su naši narodi tako daleko, pogotovo ako čitate istoriju, ali, u suštini, naši narodi su jako slični. U BiH postoji albanska zajednica, što je za nas izuzetno značajno, a u Albaniji postoji bh. zajednica, s kojom imamo veoma dobru saradnju i odnose“, rekao je predsjednik Parlamenta Albanije.

Gospodin Meta ocijenio je da dvije zemlje trebaju zajednički da rade na privlačenju investitora u cijelu regiju. „Imamo problem sa infrastrukturom, komunikacijskim vezama i redovnim avionskim linijama, ali se nadamo da ćemo te probleme zajednički prevazići“, rekao je predsjednik Meta i izrazio nadu da će, pored postojećih, još više bh. kompanija započeti svoje poslove u Albaniji. 

Ocjenjujući da BiH i Albanija nemaju bitnih otvorenih pitanja, predsjedavajući Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić rekao je da unapređenje odnosa dvije zemlje ne zavisi samo od politike već i od sredstava informiranja koja trebaju da predstave dobre strane saradnje i međusobnog upoznavanja kako bi ljudi osjetili želju za putovanjem, povezivanjem i razmjenom iskustava. „Činjenica je da parlamenti donose važne odluke za zemlje i potrebno je da podržavama i lobiramo jedni za druge“, rekao je predsjedavajući Tadić.

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH istaknuo je da je za sve značajna činjenica da je BiH ove nedjelje uputila aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji. „To je politička tema na kojoj su ujedinjeni svi narodi, oba entiteta i skoro sve političke partije i zato je to pitanje od izuzetnog značaja za sve nas“, zaključio je Tadić. 

Susretu u zgradi Parlamenta Albanije prisustvovao je i član Stalne delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Mediterana (PAM) Šemsudin Mehmedović. Stalna delegacija PSBiH u PAM-u učestvovala je juče i danas u Tirani u radu 10. plenarnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Mediterana. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću