MENI
24.2.2016

Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini OSCE-a na 15. Zimskom zasjedanju PSOSCE-a u Beču



Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (PSOSCE) Aleksandra Pandurević, Bariša Čolak i Halid Genjac učestvovat će u radu 15. Zimskog zasjedanja PSOSCE-a, koje se 25. i 26. februara ove godine održava u Beču.

Zimsko zasjedanje PSOSCE-a započet će sjednicom Stalnog komiteta, nakon čega će biti održane sjednice tri opća komiteta, u okviru kojih je planirano obraćanje predsjednice Nacionalnog vijeća Austrije Doris Bures, predsjednika PSOSCE-a Ilkkea Kanerve, te predsjedavajućeg OSCE-a i ministra vanjskih poslova Njemačke Frank – Waltera Steinmeiera. 

U okviru prvog radnog dana zasjedanja posebnu sjednicu imat će Opći komitet za demokratiju, ljudska prava i humanitarna pitanja, čijim je dnevnim redom, između ostalog, predviđena i rasprava na temu transnacionalne sigurnosti na području OSCE-a i suprotstavljanja terorizmu. U isto vrijeme svoje zasjedanje obavit će i Opći komitet za ekonomska pitanja, nauku, tehnologiju i okolinu, u okviru čijeg dnevnog reda je predviđena i specijalna debata o upravljanju migracijama, te mogućim izazovima za ekonomiju u regionu OSCE-a.

Drugi radni dan počet će zasjedanjem Općeg komiteta za politička pitanja, koji će obaviti debatu na temu ljudskih prava migranata i izbjeglica. Dvodnevno zasjedanje PSOSCE-a završit će plenarnom sjednicom, u okviru koje će se voditi rasprava o migrantskoj i izbjegličkoj krizi i jačanju kolektivnog odgovora zemalja članica OSCE-a na tu krizu. Tokom plenarnog zasjedanja bit će prezentiran i Izvještaj specijalne predstavnice OSCE-a za pitanja jednakosti spolova Hedy Fry. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću