MENI
25.2.2016

Predsjedavajući Grupe prijateljstva za Sjevernu i Južnu Ameriku, Australiju, Okeaniju i Japan Damir Arnaut razgovarao sa nerezidentnim ambasasdorom Novog Zelanda u BiH



Predsjedavajući Grupe prijateljstva Parlamentarne skupštine BiH za Sjevernu i Južnu Ameriku, Australiju, Okeaniju i Japan Damir Arnaut susreo se danas sa nerezidentnim ambasasdorom Novog Zelanda u Bosni i Hercegovini Patrickom Johnom Ratom.

Gospodin Arnaut upoznao je gosta sa prioritetima u radu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i pri tome istaknuo da je trenutno ključna preokupacija parlamentaraca rad na ispunjenju uvjeta nužnih za evropske integracije naše zemlje.

Ambasador Rata naročito se interesirao za djelovanje parlamentarne Grupe prijateljstva pri čemu je izrazio uvjerenje da će ona doprinijeti daljem jačanju prijateljskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Novog Zelanda i snažnijoj međuparlamentarnoj saradnji.
U okviru razgovora o mogućnostima saradnje dvije zemlje, danas je aktualizirana potreba da Bosna i Hercegovina postane učesnik tzv "projekta "Working holiday" (Radni praznik). Na taj način stvorili bi se uvjeti da mladi iz naše zemlje budu u prilici da godinu dana rade i putuju po Novom Zelandu.

Jačanju prijateljskih veze između BiH i Novog Zelanda značajno je doprinijeo rad Počasnog konzulata BiH u Aucklandu, istaknuto je danas. Međutim, gospoda Arnaut i Rata saglasili su se i da bi bilo korisno i da počne djelovati počasni konzulat Novog Zelanda u našoj zemlji. (kraj) 

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću