MENI
26.2.2016

Delegacija PSBiH u PSOSCE učestvovala u radu 15. Redovnog zimskog zasjedanja PSOSCE



U Beču danas završava 15. redovno zimsko zasjedanje Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (PSOSCE), u čijem radu su učestvovali i članovi Stalne delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u PSOSCE Aleksandra Pandurević, Bariša Čolak i Halid Genjac.

Migrantska i izbjeglička kriza na teritoriji zemalja članica OSCE-a, te napori koji se ulažu s ciljem njenog rješavanja bili su glavna tema ovog skupa koji je okupio oko 300 parlamentaraca iz 57 zemalja.

„Migrantska kriza, globalni terorizam i stanje u Ukrajini veliki su izazovi našeg vremena, koje trebamo zajednički rješavati pojačanim naporima i zajedničkom saradnjom“ istaknuo je u uvodnom obraćanju Ikka Kanerva, predsjednik PSOSCE-a. Učesnici zasjedanja su se saglasili da su sprečavanje sukoba, uspostava mira, sigurnosti i stabilnosti na temelju demokratskih vrijednosti temeljni pravci OSCE-a pri čemu će, kako je zaključeno, terenske misije OSCE-a i u budućnosti imati važnu ulogu u razvoju i jačanju demokratskih procesa i institucija, kao i u zaštiti ljudskih prava.

Inače, tokom ovog zasjedanja održane su i sjednice sva tri opća komiteta PSOSCE-a, na kojima se, između ostalog, razgovaralo o ekonomskim aspektima migranata i o ljudskim pravima. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću