MENI
26.2.2016

Predsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić učestvuje na Konferenciji o proširenju Evropske unije



Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Ognjen Tadić učestvuje na Konferenciji o proširenju Evropske unije (EU), koja se 26. i 27. februara održava u Sofiji. 

Na Konferenciji, koja se održava u okviru MAXCAP projekta, predstavljene su preporuke za strategiju proširenja EU, kao i dosadašnji rezultati MAXCAP projekta, koji se bavi maksimiziranjem kapaciteta zemalja za proces integracija u EU. 

Između ostalog, učesnici Konferencije iz BiH, Albanije, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Turske razgovarali su o integraciji kapaciteta vladavine prava na Zapadnom Balkanu i integraciji istočnih zemalja kroz politiku zajedništva. Također, razgovarano je i o učinku istočnog proširenja na sposobnost donošenja odluka u EU, kao i o jačanju vladavine prava u Bugarskoj i Rumuniji nakon njihovog pristupanja EU. 

Učesnicima Konferencije obratili su se, između ostalih, predsjednik Parlamenta Republike Bugarske, predstavnik Europske komisije, te predstavnici univerziteta iz Sofije, Londona, Leidena i Budimpešte. 

MAXCAP projekat, koji se finansira sredstvima EU, kreiran je s ciljem ojačavanja postojećih i stvaranja novih veza između eksperata iz akademske zajednice i svijeta politike o pitanjima koja se odnose na proces proširenja EU. (kraj) 

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću