MENI
26.2.2016

Završen okrugli sto Zajedničke komisije za evropske integracije o učešću poljoprivredno – prehrambenih proizvoda na tržištu Evropske unije



U Bijeljini je danas, u organizaciji Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i uz podršku Misije OSCE-a u BiH, održan okrugli sto na temu učešća poljoprivredno – prehrambenih proizvoda iz Bosne i Hercegovine na tržištu Evropske unije (EU).

Ovaj okrugli sto, u čijem su radu učestvovali predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Nikola Lovrinović i članovi Komisije Ljilja Zovko, Milica Marković i Sifet Podžić, prvi je u nizu ovakvih skupova koji će do kraja ove godine biti održani širom BiH s ciljem da se afirmiraju prednosti procesa evropskih integracija, da se, kroz otvoreni dijalog sa svim segmentima društva, ukaže na prepreke i probleme na evropskom putu naše zemlje, kao i da se ponude zajednički odgovori i moguća rješenja svih otvorenih pitanja. 

Govoreći pred više od 100 učesnika okruglog stola, predstavnika svih nivoa vlasti u BiH, Delegacije EU u BiH i Misije OSCE-a u BiH, predstavnika privrednih komora, preduzeća i kompanija, udruženja poljoprivrednih proizvođača iz ovog dijela BiH, kao i predstavnika civilnog društva, predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Nikola Lovrinović naglasio je da u BiH postoji politički konsenzus svih relevantnih političkih faktora da se intenzivira proces ulaska BiH u EU, te podvukao da je taj proces vlasništvo svih institucija i svih građana naše države.

Uvodna izlaganja na okruglom stolu imali su pomoćnica direktora Direkcije za evropske integracije BiH Darija Ramljak, pomoćnik ministra u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Dušan Nešković, zamjenik direktora Ureda za veterinarstvo BiH Pavo Radić, pomoćnik direktora Agencije za sigurnost hrane BiH Drago Sando, te, u ime privrednika, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić.

U otvorenoj i konstruktivnoj raspravi nakon uvodnih izlaganja ukazano je na većinu problema s kojima se poljoprivrednici i proizvođači hrane u BiH suočavaju u nastojanju da svoje proizvode ponude tržištu EU. Učesnici okruglog stola razgovarali su i o uvjetima i standardima koje naši proizvođači moraju da ispune kako bi izvozili u zemlje EU. 

O rezultatima rasprave članovi Zajedničke komisije za evropske integracije obavijestit će članove kolegija oba doma PSBiH, kao i predstavnike nadležnih ministarstava i institucija u Vijeću ministara BiH.

Rad Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH, kao i značaj održavanja serije okruglih stolova o procesu evropskih integracija naše zemlje podržao je u pozdravnom pismu šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH Lars – Gunnar Wigemark.
Najavljeno je da će naredni okrugli sto u organizaciji Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH, čija će tema biti reforma javne uprave, biti održan u aprilu ove godine u Mostaru. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću