MENI
29.2.2016

Predsjedavajući komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma i Doma naroda Predrag Kožul i Ljilja Zovko na seminaru MMF-a u Beču



Predsjedavajući Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Predrag Kožul i predsjedavajuća Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Ljilja Zovko učestvovat će u radu Seminara o makroekonomskoj politici i izgradnji kapaciteta za zakonodavce iz Istočne i Jugoistočne Evrope, koji se u organizaciji Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) od 2. do 4. marta održava na Zajedničkom institutu u Beču. 
 
Seminar, koji će u ova dva dana okupiti zakonodavce iz Bosne i Hercegovine, Letonije, Rumunije, Srbije i Ukrajine, ima za svrhu povećanje obostranog razumijevanja parlamenata zemalja i osoblja MMF-a o odabranim ekonomskim pitanjima, posebno u pogledu uticaja finansijske krize na zemlje u regionu. Razgovarat će se također i o ulozi parlamentaraca u procesu poboljšanja odgovornosti, transparentnosti i demokratskog nadzora. 

Učešće u radu ovog seminara uzet će predstavnici parlamentarnih komisija za budžet, finansije, javne račune i ekonomiju, kao i drugih ključnih komisija iz sfere ekonomije, koji žele povećati svoja trenutna znanja u vezi sa aktuelnim pitanjima i iskustvima iz ove oblasti.

Inače, Zajednički institut u Beču predstavlja organizaciju koja je 1992. godine nastala kao rezultat zajedničkog pothvata austrijskih vlasti, na čelu sa Nacionalnom bankom Austrije i Ministarstvom finansija s jedne, i šest međunarodnih organizacija s druge strane.

Svoj rad, između ostalog, usmjeravaju na poslove stručnog osposobljavanja službenika i rukodilaca s ciljem pružanja pomoći ovim licima u procesu tržišne tranzicije. Od svog osnivanja do danas, kroz različite vidove obuka Zajedničkog instituta u Beču prošlo je više od 30.000 polaznika. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću