MENI
1.3.2016.

Чланови Делегације Парламентарне скупштине БиХ у ПС Уније за Медитеран учествовали у Бриселу на састанку Комитета за политичке послове, безбједност и људска права ПСУзМ



Предсједавајући Делегације Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) у Парламентарној скупштини Уније за Медитеран (ПСУзМ) Хазим Ранчић и његова замјеница Диана Зеленика учествовали су у Бриселу на састанку Комитета за политичке послове, безбједност и људска права ПСУзМ на којем је разматран низ актуелних питања која се тичу рјешавања кризе на Блиском истоку, као и питања у вези са избјегличком кризом изазваној ратом у Сирији. 

Током засједања овог Комитета разматрана су, између осталог, питања конституисања Радне групе за Палестину, као и мандат и програм рада те Групе. Мандат Радне групе биће, како је речено, да подржи настанак независне, демократске и одрживе Државе Палестине, која ће функционисати у миру са Израелом и осталим сусједним државама.

Разматрана је и ситуација у Сирији, начини рјешавања избјегличке кризе, као и улога и подршка земаља чланица и партнера ПСУзМ у Женевском процесу. 

Било је ријечи и о укупно 36 пројеката, који би требало да се реализују у земљама чланицама ПСУзМ. С тим у вези, упозорено је и на недостатак значајног дијела средстава за реализацију ових пројеката. 
 
ПСУзМ је мултилатерални пројекат којег чине државе чланице Европске уније, 11 земаља Блиског Истока и Сјеверне Африке, те Монако, Албанија, Црна Гора и БиХ. ПСБиХ је од 2013. године пуноправна чланица ПСУзМ. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу