MENI
3.3.2016

U Rimu će biti potpisan Protokol o saradnji predstavničkih domova Parlamenta Italije i Parlamentarne skupštine BiH



U Rimu će sutra (petak 04.03.2016. godine) predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto i predsjednica Predstavničkog doma Parlamenta Republike Italije Laura Boldrini potpisati Protokol o saradnji predstavničkih domova Parlamenta Italije i Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Potpisivanju će prisustvovati i zamjenici predsjedavajuće Predstavničkog doma Mladen Bosić i Šefik Džaferović.

Protokolom se potencira značaj parlamentarne diplomatije kao sredstva za podsticanje razmjene mišljenja, koordiniranje aktivnosti i unapređenje saradnje između dvije zemlje a ističe se i uvjerenje da zajednička vjera u vrijednosti slobode, demokratije i tolerancije, te posebne historijske, kulturne i trgovinske veze između dvije zemlje čine primjerenim da dva parlamenta bolje upoznaju jedan drugi i prema tome institucionaliziraju svoje kontakte, iščekujući pregovore za pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji. 

Između ostalog, ovim dokumentom bit će naglašena potreba realizacije zajedničkih aktivnosti kako bi se ne samo podstakla bolja saradnja prijateljskih parlamenata nego i stvorili uvjeti na usaglašene odgovore na nove izazove koje nameće međunarodna situacija. 
Također, bit će istaknuto nastojanje da se saradnja ostvari u procesu približavanja Bosne i Hercegovine evropskim integracijama i na polju usklađivanja njenog sa zakonodavstvom te pravnom tečevinom Evropske unije. (kraj) 

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću