MENI
4.3.2016

Članovi Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH razgovarali sa predsjednicom Predstavničkog doma Parlamenta Italije



Članovi Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koji se nalaze u službenoj posjeti Parlamentu Italije susreli su se danas sa predsjednicom Predstavničkog doma italijanskog parlamenta Laurom Boldrini.

Zahvaljujući se gospođi Boldrini na inicijativi za potpisivanje Protokola o saradnji između predstavničkih domova parlamenata dvije prijateljske zemlje, predsjedavajuća Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto izrazila je nadu da će ovaj dokument značajno doprinijeti daljem unapređenju dobrih odnosa BiH i Italije.

- Za nas je itekako važno da jačamo veze sa evropskim parlamentima. Mi smo zemlja koja je nedavno aplicirala za kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji, država koja je po mnogim ocjenama napravila krupan iskorak u tom pravcu i koja apsolutno želi biti dio zajedničkih evropskih pa i širih napora u traženju odgovora na izazove savremenog svijeta., rekla je gospođa Krišto. Ona je, također, istaknula da kroz kvalitetnu saradnju dva parlamenta i parlamentarnih tijela očekuje potporu Italije u velikom poslu koji očekuje Parlamentarnu skupštinu BiH, prije svega u zakonodavnoj ali i u drugim sferama djelovanja. Cilj je, kako je rekla, u potpunosti prihvatiti i implementirati kriterije koji nam se nameću u nastojanju da se priključimo Evropskoj uniji i tu u danima koji su pred nama ne smije biti zastoja.

Predsjednica Boldrini upoznala je članove Kolegija Predstavničkog doma sa novom zajedničkom inicijativom koju je pokrenula sa čelnicima parlamenata njemačkog Bundestaga, Parlamenta Francuske i Luksemburga a koja predviđa saradnju parlamenata u traženju odgovora na probleme izbjeglica, terorizma, rasta radikalizma i druge izazove sa kojima se susreće današnji svijet. Za sada, kako je rekla, tu inicijativu podržalo je 12 parlamenata a očekuje se da će se u narednim mjesecima potpora ali i konkretna saradnja širiti.

Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Mladen Bosić izrazio je uvjerenje da će ova inicijativa biti široko podržana ne samo među članicama EU nego, izvjesno je, i mnogo šire jer ona inicira zajednički pa samim tim mnogo efikasniji način odgovora na savremene prijetnje. On je dodao da u našoj zemlji postoji konsenzus ključnih političkih aktera oko potrebe ulaska u evropske integracije i naglasio očekivanje da će Italija kao zemlja koju građani Bosne i Hercegovine smatraju istinskim prijateljem snažno pomoći taj proces.

Govoreći o ovoj inicijativi, zamjenik predsjedavajuće Šefik Džaferović danas je istaknuo da Bosna i Hercegovina svakako ima snažan motiv da sa drugim zemljama bude dio snažnog i efikasnog odgovora na sve prijetnje miru i stabilnosti. On je izrazio uvjerenje da neće biti problema da Parlamentarna skupština BiH u skoroj budućnosti nedvosmisleno podrži najnoviju inicijativu o zajedničkom djelovanju. Na taj način ne samo da će naša zemlja biti dio rješenja globalnih problema nego će jednostavnije odgovarati i na prijetnje sa kojima se sama susreće. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću