MENI
7.3.2016

Održana 18. sjednica Zajedničke komisije za ljudska prava



Na 18. sjednici Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) prihvaćen je Izvještaj o realiziranju Revidirane strategije BiH za provođenje Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma. Usvojeni su i zaključci s ciljem poboljšanja stanja u ovoj oblasti i bit će predloženi domovima PSBiH na usvajanje. 

Podržana je i upućena u dalju parlamentarnu proceduru inicijativa poslanice Maje Gasal – Vražalice kojom se poziva Vijeće ministara BiH da preko vlada entiteta i kantona, u skladu sa ustavnim nadležnostima, pokrene inicijativu kojom bi se pristupilo izradi Pravilnika o akreditaciji za pravo prednosti za porodice djece i osoba s poteškoćama u razvoju/invaliditetom, kako bi se ispunile obaveze BiH iz Konvencije o pravima osoba s invaliditetom. 

Podržan je Izvještaj o radu Vijeća nacionalnih manjina BiH za 2015. godinu i predloženo je domovima PSBiH da usvoje Izvještaj.
Zajednička komisija je podržala, sa preporukama, Specijalni izvještaj Institucije ombudsmana BiH o (ne)poštivanju ljudskih prava i prava iz oblasti rada u kompaniji „Boksit“ Milići. Također, Komisija je predložila Kolegiju Predstavničkog doma PSBiH da ovaj Specijalni izvještaj uvrsti kao obaveznu tačku dnevnog reda jedne od narednih sjednica Predstavničkog doma PSBiH. 

Razmatran je Poseban izvještaj „Pristupačnost radnih prostora zakonodavnih tijela u BiH osobama s invaliditetom“. Zajednička komisija je konstatirala da je Poseban izvještaj sačinjen na osnovu informacija koje ne prikazuju stvarno stanje u ovoj oblasti. Također, konstatirano je da informacija koja je dostavljena iz PSBiH Instituciji ombudsmana za ljudska prava ne prikazuje činjenično stanje o pristupu radnim i drugim prostorima u zgradi PSBiH osobama s invaliditetom. Nakon obavljene rasprave, zaključeno je da se domovima PSBiH predloži da zaduže Instituciju ombudsmana za ljudska prava da u roku od šest mjeseci dostave dopunjeni Poseban izvještaj, koje će prikazati stvarno stanje pristupa radnih prostora zakonodavnih tijela u BiH osobama s invaliditetom. 

Članovi Zajedničke komisije upoznali su se sa problemima u provođenju Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH. Na osnovu iznesenih činjenica o problemima u provođenju Zakona, zaključeno je da Komisija za odlučivanje o sukobu interesa nije u mogućnosti izraditi i dostaviti izvještaj o provođenju Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH. (kraj) 

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću