MENI
7.3.2016

Članovi Komiteta za civilnu dimenziju sigurnosti i Potkomiteta za demokratsko upravljanje Parlamentarne skupštine NATO-a razgovorom s predstavnicima Parlamentarne skupštine BiH započeli dvodnevnu posjetu našoj zemlji



Članovi kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), članovi Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (PSNATO) i članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH razgovarali su danas u Sarajevu sa članovima Komiteta za civilnu dimenziju sigurnosti i Potkomiteta za demokratsko upravljanje PSNATO-a o napretku naše zemlje i izazovima koji stoje pred BiH na putu ka evropskim i euroatlantskim integracijama. 

Učesnike sastanka, kojem su prisustvovali i predstavnici delegacija Crne Gore, Gruzije i Srbije u PSNATO-a, pozdravili su predsjedavajuća Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Safet Softić, koji su istaknuli da je BiH, i pored određenih unutarnjih političkih neslaganja, posebno vezanih za pitanje ulaska naše zemlje u NATO, napravila pozitivne iskorake i u procesu integracija u EU i u procesu aktiviranja Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO-u. 

Delegaciju PSNATO-a pozdravio je i predsjedavajući Delegacije PSBiH u PSNATO Nikola Lovrinović, koji je naglasio da je u našoj zemlji, nakon dužeg perioda stagnacije, od 2014. godine stvorena povoljnija politička i ekonomska klima, kao i političko opredjeljenje da se krene u reforme na evropskom i euroatlantskom putu. Upozoravajući da BiH ne želi ostati izvan kolosijeka svih zemalja u regionu koje su ušle ili idu ka NATO-u, Lovrinović je zatražio podršku NATO parlamentaraca za aktiviranje MAP-a, kao i u procesu ispunjavanja uvjeta za punopravno članstvo naše zemlje u EU i u programima NATO-a. 

Predstavnicima PSNATO-a obratio se i predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Sifet Podžić, koji je, izražavajući zadovoljstvo postignutim rezultatima u procesu reforme odbrane i u parlamentarnom nadzoru nad sektorima odbrane i sigurnosti, ocijenio da bi aktiviranjem MAP-a za BiH NATO poslao snažnu poruku podrške dosadašnjim naporima institucijama BiH na putu ka evropskim i euroatlatskim integracijama. 

U svom obraćanju učesnicima sastanka potpredsjednik PSNATO-a i predsjedavajući Potkomiteta za demokratsko upravljanje PSNATO-a lord Thomas Michael Jopling upozorio je na, kako je rekao, nove izazove s kojima se NATO i cijeli region Zapadnog Balkana u ovom trenutku suočava, posebno apostrofirajući krizu u Ukrajini, prijetnje terorizma i izbjegličku krizu. Pohvaljujući napredak BiH na putu ka EU i NATO-u, lord Jopling ocijenio je da BiH sve više postaje zemlja koja, angažmanom pripadnika Oružanih snaga, pruža sigurnost drugim zemljama i regionima. Lord Jopling poželio je našoj zemlji svaki mogući uspjeh i obećao podršku PSNATO u procesu evropskih i euroatlantskih integracija. 

Delegacija PSNATO-a, koja boravi u dvodnevnoj posjeti BiH, razgovarat će i sa predstavnicima Ministarstva odbrane i Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, predstavnicima Ministarstva sigurnosti i policijskih agencija na nivou BiH, Ministarstva vanjskih poslova BiH, komandantima NATO – štaba u Sarajevu i snaga EUFOR-a, kao i sa predstavnicima civilnog društva u BiH. (kraj)



PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću