MENI
8.3.2016

Delegacija Parlamentarne skupštine NATO-a sa zvaničnicima BiH o ključnim sigurnosnim izazovima i NATO integracionom procesu naše zemlje



Članovi Komiteta za civilnu dimenziju sigurnosti i Potkomiteta za demokratsko upravljanje Parlamentarne skupštine NATO-a (PSNATO) tokom drugog dana posjete našoj zemlji razgovarali su danas u Sarajevu sa zvaničnicima Bosne i Hercegovine o ključnim sigurnosnim izazovima i NATO integracionom procesu Bosne i Hercegovine. 

Tokom sastanka sa predstavnicima Ministarstva sigurnosti BiH, kojem je prisustvovao predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u PSNATO Nikola Lovrinović, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić rekao je da problemi radikalizma, nasilnog ekstremizma i terorizma predstavljaju ključne sigurnosne izazove s kojima se naša zemlja u ovom trenutku suočava. 

Ministar Mektić upoznao je NATO parlamentarce s činjenicom da je BiH izmjenama Krivičnog zakona učinila krivično kažnjivim učešće i podstrekivanje na učešće državljana BiH u paravojnim i terorističkim organizacijama na stranim ratištima, te naglasio da država procesuira i da će procesuirati sve takve slučajeve. 

Prema Mektićevim riječima, državni pravosudni i policijski organi, koji imaju nultu toleranciju prema terorizmu, primjenjuju državnu strategiju za prevenciju i borbu protiv terorizma, koja, osim mjera represije, uključuje i preventivne mjere za deradikalizaciju pojedinaca koje provode predstavnici vjerskih zajednica, obrazovnih institucija, organizacija civilnog društva i mediji.

Ministar Mektić istakao je da je BiH, uz podršku Evropske unije (EU), pokrenula i regionalnu inicijativu za borbu protiv terorizma i krijumčarenja oružja iz zemalja Zapadnog Balkana. Cilj te inicijative, naveo je Mektić jeste uspostavljanje regionalne baze podataka o licima koja predstavljaju sigurnosnu prijetnju svim zemljama regiona, EU i NATO-a, stvaranje regionalne mreže tužilaca i istražnih timova, kao i mreže za okrivanje i presijecanje kanala za krijumčarenje oružja iz zemalja Zapadnog Balkana. 

Članovima Delegacije PSNATO-a obratio se i zamjenik predsjedavajućeg Komisije za NATO integracioni proces BiH Mijo Krešić, koji je govorio o dosadašnjem procesu i perspektivama euroatlantskih integracija naše zemlje. 

Delegacija PSNATO-a, koja danas završava posjetu našoj zemlji, razgovarat će i sa komandantima NATO – štaba u Sarajevu i snaga EUFOR-a. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću