MENI
8.3.2016

Dženiti Zirdum i dr. Siniši Gatariću uručene nagrade za doprinos ravnopravnosti spolova u 2015. godini



Povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, danas su u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) uručene nagrade prvakinjama i prvacima rodne ravnopravnosti, koji su svojim radom i zalaganjem u protekloj godini doprinijeli ravnopravnosti spolova u BiH na lokalnom, regionalnom ili državnom nivou. 

Prilikom dodjele nagrada, koje dodjeljuje Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma PSBiH i koje su uručene tokom konferencije „Partnerstvom do rodne ravnopravnosti“, posebno je istaknuta činjenica da su prvi put za dodjelu nagrada nominirani i muškarci, što pokazuje koliko je važno da muškarci i u praksi prihvate koncept rodne ravnopravnosti na način da prihvate žene kao potpuno ravnopravne u svim područjima javnog i privatnog života. 

Nagrada za rodnu ravnopravnost spolova u 2015. godini dodijeljena je novinarki Dženiti Zirdum, koja, kako je rečeno, radi kontinuiranu medijsku promociju uspješnih žena i kroz konkretne primjere i promociju njihovih vrijednosti doprinosi ravnopravnosti spolova. Kroz sedmične razgovore u emisiji BHT-a „Recept za uspjeh“, razgovara sa ženama čije motivacijske poruke direktno potvrđuju koliko žene mogu biti ravnopravne sa muškarcima. 

Za rodnu ravnopravnost spolova u 2015. godini nagrada je uručena i načelniku Općine Prnjavor, dr. Siniši Gatariću. Prilikom dodjele nagrade, pojašnjeno je da je načelnik Općine Prnjavor, između ostalog, potpisao Memorandum o saradnji sa Udruženjem „Romska djevojka – Romani ćej“, kojim je dogovorena međusobna saradnja u oblasti promoviranja ljudskih prava, unaprjeđenje ravnopravnosti spolova, kao i unaprjeđenje položaja žena romske populacije. Poručeno je da se dodjelom nagrade gospodinu Gatariću želi ukazati na to da muškarci trebaju biti saveznici u području rodne ravnopravnosti spolova, te aktivno učestvovati u borbi za potpunu ravnopravnost žena, pogotovo Romkinja koje trpe višestruku diskriminaciju. 

Na svečanosti dodjele nagrada istaknuto je da su prvakinje i prvaci rodne ravnopravnosti u BiH u 2015. godini izabrani na osnovu stvarnih utjecaja, djelovanja i rezultata koji su postigli na polju rodne ravnopravnosti, ali i na osnovu činjenice da rad na uspostavljanju standarda u ravnopravnosti spolova nije u opisu njihovih svakodnevnih poslova i mandata. 

Također je istaknuto kako se vodilo računa o tome da prvakinje i prvaci u budućnosti budu ambasadori rodne ravnopravnosti i prepoznatljive figure na koje bi se građani mogli ugledati u oblasti rodne ravnopravnosti spolova u našem društvu. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću