MENI
8.3.2016.

Konferencijom „Partnerstvom do rodne ravnopravnosti“ obilježen 8. ožujak, Međunarodni dan žena



Održavanjem konferencije pod nazivom „Partnerstvom do rodne ravnopravnosti“ Povjerenstvo za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prigodno je obilježilo 8. ožujak, Međunarodni dan žena.

Cilj Konferencije, koja je organizirana uz potporu Agencije za ravnopravnost spolova BiH Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Misije OESS-a u BiH, bio je prezentacija najznačajnih aktivnosti u 2015. godini i ciljeva koje nadležna tijela žele postići u 2016. godini na različitim poljima društvenih dostignuća pripadnica ženskog spola.

Kako je rečeno, danas su žene najbrojnija manjinska skupina u BiH jer ih je nešto više od 51%, ali predstavljaju manjinu, točnije manje zastupljen spol u mnogim sferama života. Kazano je kako su nezaposlenost, neujednačena porodiljna naknada, ostvarivanje prava samohranih majki i prava žena sa invaliditetom neki od najvećih problema s kojima se žene u BiH susreću. 
 
Sudionici Konferencije ukazali su i na mali procenat žena u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti na svim razinama u BiH, te poručili da će se nastaviti zalagati za izmjene i dopune Izbornog zakona BiH kojima će se osigurati ravnopravna zastupljenost oba spola na kandidatskim listama.

Govoreći o dosadašnjem aktivizmu na polju rodne ravnopravnosti, sudionici Konverencije naglasili su značaj organiziranja tematske sjednice pod nazivom „Ravnopravnost spolova i politička participacija“, nakon koje je Povjerenstvo za ostvarivanje ravnopravnosti spolova u parlamentarnu proceduru uputilo Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH, kojim se predviđa obvezna rodna kvota od 40% žena u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti na državnoj razini. 

Naglašen je i značaj činjenice da se već treću godinu zaredom odaje priznanje onima koji su u protekoj godini učinili dobre stvari štiteći i promovirajući rodnu ravnopravnost. 

Na Konferenciji je istaknuto da će se u ovoj godini posebna pozornost posvetiti razmatranju Izvješća o provođenju Gender akcijskog plana BiH za razdoblje od 2013. do 2017. godine, Izvješća o provođenju aktivnosti iz Akcijskog plana za primjenu UN Rezolucije 1325 u BiH za razdoblje od 2014. do 2017. godine, te Izvješću o provođenju Okvirne strategije za primjenu Konvencije Vijeća Europe o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji u razdoblju od 2015. do 2018. godine. (kraj) 

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću