MENI
9.3.2016

Rukovodstvo Parlamentarne skupštine BiH razgovaralo sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnim predstavnikom Evropske unije u BiH


Članovi kolegija Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razgovarali su danas sa šefom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnim predstavnikom Evropske unije u Bosni i Hercegovini Larsom-Gunnar Wigemarkom.

U otvorenom razgovorom zajednički je ocijenjeno da je nedavno okončani Twinning projekat podrške EU parlamentima u Bosni i Hercegovini u potpunosti ispunio očekivanja i predstavlja dobar osnov za budući rad. Pri tome je naročito apostrofirano usaglašavanje i usvajanje mehanizma saradnje između parlamenata u BiH u procesu evropskih integracija čime je učinjen veliki korak u procesu uspostave međuparlamentarne saradnje što je bio i jedan od zahtjeva iz Izvještaja o napretku naše zemlje u 2015. godini. Gospodin Wigemark pozdravio je uspostavu Sektora za Evropsku uniju u Parlamentarnoj skupštini BiH istaknuvši da je to dokaz odlučnosti najvišeg zakonodavnog organa u Bosni i Hercegovini da u procesu ispunjenja evropskih standarda ima mnogo aktivniju ulogu nego do sada.

Danas je razgovarano i o mogućnostima dalje podrške Evropske unije (EU) parlamentima u BiH ali i Bosni i Hercegovini u cjelini na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Ukoliko naša zemlja u narednom periodu želi aplicirati za razvojna sredstva Evropske unije bit će, kako je rekao ambasador Wigemark, neophodno da se sačinjavaju zajedničke strategije za pojedine oblasti poput poljoprivrede, energetike i drugih. Na taj način bit će precizno definirani pravci razvoja na osnovu kojih će biti moguće ostvarivati ozbiljniju podršku EU. (kraj) 

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću