MENI
14.3.2016

Održana 18. sjednica Komisije za saobraćaj i komunikacije



Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na svojoj 18. sjednici podržala je principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radnom vremenu, obaveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, te ga dostavila Predstavničkom domu PSBiH u dalju parlamentarnu proceduru.

Komisija je podržala i Domu u dalju proceduru dostavila i poslovničku inicijativu Mensure Beganović, koja glasi: „U skladu sa članom 8. Poslovnika Predstavničkog doma PSBiH dostavljam inicijativu kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da, u roku od 60 dana od dana usvajanja ove inicijative u Predstavničkom domu PSBiH, pokrene proceduru usaglašavanja i usvajanja politike razvoja informacionog društva u BiH, te na osnovu toga pokrene izradu strategije razvoja informacionog društva Bosne i Hercegovine, koja će biti ključni dokument za razvoj informacijsko - komunikacijskih tehnologija u Bosni i Hercegovini.“

Raspravljajući o prijedlogu modela naplate RTV takse, čiji je podnosilac Odbor Javnog radio - televizijskog (RTV) sistema Bosne i Hercegovine, Komisija je donijela zaključak kojim je od Odbora Javnog RTV sistema zatražila da u potpunosti sprovede zaključke sa 22. sjednice Predstavničkog doma PSBiH, kojim ovaj Dom traži od Odbora sistema da, u skladu sa članom 18. stav (1) i (3) Zakona o Javnom RTV sistemu BiH, utvrdi novi, efikasan i održiv model naplate RTV takse.

Raspravljajući o Informaciji o realizaciji zaključaka ove Komisije, članovi Komisije za saobraćaj i komunikacije konstatirali su da nije realizirano pet zaključaka ove Komisije donesena u toku 2015. godine, od kojih su tri donesena na sjednici Doma, dok su dva zaključka usvojena na sjednici Komisije. S tim u vezi, Komisija je odlučila upoznati Kolegij Predstavničkog doma o nerealiziranim zaključcima koje je usvojio Predstavnički dom PSBiH, kako bi se moglo dalje urgirati ka Vijeću ministara BiH i zahtijevati njihova realizacija, dok je u vezi sa nerealiziranim zaključcima Komisije zatraženo njihovo hitno usvajanje.

Komisija je usvojila Prijedlog orijentacijskog radnog plana Komisije za saobraćaj i komunikacije za 2016. godinu. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću