MENI
15.3.2016

Održana 17. sjednica Ustavnopravne komisije Doma naroda



Članovi Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine utvrdili su na 17. sjednici da je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o odlikovanjima BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, usaglašen sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, te ga uputili u dalju parlamentarnu proceduru.

Podržan je, zajedno sa usvojenim amandmanom, Prijedlog zakona o štrajku zaposlenih u institucijama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. 

Članovi Ustavnopravne komisije Doma naroda nisu razmatrali Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, jer nisu ispunjene poslovničke odredbe za otpočinjanje parlamentarne procedure za ovaj Prijedlog zakona. Članovi Komisije smatraju da je potrebno da Kolegij Doma od Vijeća ministara BiH zatraži da, u roku od 30 dana, otkloni uočene nedostatke u tekstu Prijedloga zakona. 

Nije razmatran ni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnom postupku, nakon što je predstavnik predlagača, Vijeće ministara BiH, obavijestio članove Komisije da su u tekstu Prijedloga zakona izvršene korekcije uočenih tehničkih nedostataka, te da je potrebno da Vijeće ministara BiH utvrdi novi prijedlog zakona koji će sadržavati izvršene korekcije. 

K znanju je primljena informacija koja nosi naslov „Izvršenje odluka ustavnih sudova u BiH, aktivnosti, nalazi, mišljenja i preporuke radnih grupa eksperata/praktikanata“, čiji je sačinilac Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini. (kraj)   

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću