MENI
16.3.2016

Članovi Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma razgovarali sa višom specijalisticom u timu Svjetske banke za javne nabavke za zemlje Zapadnog Balkana



Predsjedavajući Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Predrag Kožul i zamjenik predsjedavajućeg Komisije Salko Sokolović razgovarali su danas sa višom specijalisticom u timu Svjetske banke za javne nabavke za zemlje Zapadnog Balkana Kashmirom H. Daruwalla o izradi strategije za javne nabavke za period od 2016. do 2020. godine, kao i akcijskom planu za provođenje strategije u 2016. i 2017. godini. 

Predsjedavajući Predrag Kožul i zamjenik predsjedavajućeg Sokolović upoznali su gospođu Daruwalla o osnovnim odredbama Zakona o javnim nabavkama, koji je donesen 2014. godine. Prema njihovim riječima, tim zakonskim rješenjem formirane su filijale Ureda za razmatranje žalbi BiH u Mostaru i Banjoj Luci, te povećan novčani iznos naknade kod pokretanja žalbenog postupka u postupku javne nabavke. 

Kako su Kožul i Sokolović pojasnili, budući da je novi Zakon o javnim nabavkama donesen 2014. godine, rano je govoriti o efektima tog zakonskog rješenja, ali se kroz njegovu dosadašnju primjenu može analizirati što je to potrebno mijenjati u sistemu javnih nabavki.
Također, članovi Komisije istaknuli su da bi uvođenje elektronskog sistema javnih nabavki u filijalama u Mostaru i Banjoj Luci u velikoj mjeri doprinijelo efikasnosti rada filijala i kvaliteti njihova rada. 

Viša specijalistica u timu Svjetske banke za javne nabavke za zemlje Zapadnog Balkana Kashmira H. Daruwalla istaknula je da će u vezi sa izradom strategije i akcijskog plana razgovarati i sa drugim nadležnim tijelima koja su uključena u proces javnih nabavki u BiH, te izrazila nadu da će buduće izmjene Zakona o javnim nabavkama rezultirati efikasnijim i transparentnijim procesom javnih nabavki u BiH. (kraj) 

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću