MENI
20.5.2015.

Tijekom naredna dva dana sastanci Biroa i Stalnog komiteta Vijeća Europe


Na osnovu predsjedavanja Bosne i Hercegovine Vijećem Europe, u Zgradi Parlamentarne skupštine BiH će 21. i 22. svibnja biti održati sastanci Biroa i Stalnog komiteta Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PSVE), kao najvažnijih tijela ove međunarodne institucije.

Tijekom prvog radnog dana (četvrtak, 21. svibnja) zasjedat će Biro Skupštine koji čine predsjednik Parlamentarne skupštine VE, njegovih 20 potpredsjednika, predsjednici političkih skupina i predsjednici komiteta (radna tijela Parlamentarne skupštine VE).

Drugog dana (petak, 22. svibnja ) predviđeno je zasjedanje Stalnog komiteta koji se sastoji od članova Biroa i šefova nacionalnih izaslanstava. Najavljeno je da će se tom prigodom članovima Stalnog komiteta obratiti predsjedatelj Zastupničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Šefik Džaferović i Bariša Čolak te ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak koji će prezentirati prioritet predsjedavanja BiH Vijećem Europe. (kraj)

Prilog:

Prvi put od prijema u Vijeće Europe (24.4.2002.) Bosna i Hercegovina će od svibnja do studenog 2015. godine predsjedavati Vijećem Europe, organizacijom koja je osnovana s ciljem promidžbe ljudskih prava, demokracije i pravne države. To je važna uloga i šansa za predstavljanje Bosne i Hercegovine na međunarodnoj sceni kao europske države opredijeljenje za realizaciju ciljeva ove organizacije, ali i odlična prigoda za gospodarsku, kulturnu i turističku promidžbu.

S obzirom na dosadašnju praksu, zemlja koja predsjedava Komitetom ministara Vijeća Europe domaćin je mnogim značajnim političkim i kulturnim događajima . Posebno značajan događaj jeste organiziranje sastanaka Biroa i Stalnog komiteta PS Vijeća Europe, najvažnijih tijela PS Vijeća Europe, a koji se održavaju 21. i 22. svibnja 2015. godine u Sarajevu, neposredno nakon preuzimanja predsjedavanja Vijećem Europe od Belgije.

Predsjednik, 20 potpredsjednika, predsjednici političkih skupina i predsjednici komiteta (radna tijela Parlamentarne skupštine) čine Biro Skupštine. Veće zemlje imaju stalno mjesto u Birou, a manje naizmjenično. Biro utvrđuje dnevni red zasjedanja Skupštine, organizira rad Skupštine i održava odnose s drugim međunarodnim tijelima.

Stalni komitet (Standing Committee) sastoji se od članova Biroa i šefova nacionalnih izaslanstava, te predstavlja Skupštinu kada ona nije u zasjedanju. Od 2004. godine uspostavljena je praksa da se sastanci ovog komiteta održavaju u ožujku u Parizu i dva puta godišnje (obično u svibnju i studenom) u zemljama koje predsjedavaju Komitetom ministara Vijeća Europe (šestomjesečno predsjedavanje). (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću