MENI
22.3.2016

Članica Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Centralnoevropske inicijative Monika Tomić razgovarala sa članovima Delegacije Parlamenta Italije u PSCEI



Članica Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Centralnoevropske inicijative (PSCEI) Monika Tomić razgovarala sa članovima Delegacije Parlamenta Italije u PSCEI o temama ovogodišnjeg predsjedavanja naše države Parlamentarnom dimenzijom Centralnoevropske inicijative. 

Izražavajući očekivanje da će Bosna i Hercegovina na najbolji mogući način iskoristiti priliku da predsjedava organizacijom u kojoj je 18 evropskih država, od kojih su devet članice Evropske unije, predsjedavajući Delegacije Parlamenta Italije u PSCEI senator Lodovico Sonego naglasio je da će njegova zemlja ponuditi svu potrebnu pomoć i podršku u organizaciji predstojećih skupova parlamentaraca i ministara zemalja CEI.

Ističući da se raduje činjenici da će naša zemlja krajem maja i početkom juna ove godine biti domaćin Godišnjem sastanku Parlamentarnog komiteta CEI, kao i Godišnjeg sastanka Parlamentarne skupštine CEI u decembru ove godine, gospođa Tomić rekla je da očekuje da će naša zemlja uložiti maksimalne napore kako bi rezultati ovih skupova doprinijeli realizaciji ciljeva CEI, kao i snažnijoj političkoj i ekonomskoj saradnji i razumijevanju između zemalja članica CEI. 

Tokom razgovora najavljena je mogućnost da sastanak Parlamentarnog komiteta CEI sredinom ove godine bude posvećen jačanju energetskih i infrastrukturnih veza između zemalja Evropske unije i Zapadnog Balkana, dok bi Godišnje zasjedanje PSCEI u decembru moglo biti posvećeno pitanju borbe protiv terorizma u uskoj vezi sa migracionom krizom. 

Bosna i Hercegovina, koja je od jula 1992. godine punopravna članica CEI, po drugi put predsjedava ovom međunarodnom multilateralnom organizacijom, kojom je uspješno predsjedavala i tokom 1997. godine. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću