MENI
22.3.2016

U Mostaru počela Druga godišnja konferencija o stanju ljudskih prava i sloboda u BiH


Danas je u Mostaru počela Druga godišnja konferencija o stanju ljudskih prava i sloboda u Bosni i Hercegovini, koju, uz podršku Misije OSCE-a u BiH, organizira Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH). 

Tokom dvodnevne Konferencije razmijenit će se mišljenja o stepenu napretka provođenja zaključaka usvojenih na koferenciji o temi „Ostvarivanje i zaštita ljudskih prava i sloboda, kroz zakonodavni okvir, trenutno stanje i planovi institucija BiH, oblasti ljudskih prava“, koja je održana u Bijeljini u junu 2015. godine. 

Učesnici su upoznati da je PSBiH usvojila Izvještaj sa održane konferencije u Bijeljini, sa zaključcima koji se odnose na ispunjavanje obaveza nadležnih institucija u oblasti ostvarivanja, zaštite i promocije ljudskih prava. 

Kako je istaknuto, Zajednička komisija preuzela je obavezu organiziranja godišnje konferencije o praćenju realizacije ovih zaključaka i drugih prepoznatih prioriteta u oblasti ljudskih prava i sloboda. Ovakvim pristupom, kako je rečeno, poseban fokus stavljen je na parlamentarni nadzor nad poštivanjem međunarodnih standarda ljudskih prava od izvršne vlasti, koju čine brojna tijela zadužena za provođenje i poštivanje ljudskih prava. 

Prvog dana Konferencije razmijenjena su mišljenja o stanju ljudskih prava koja su u nadležnosti Ministarstva civilnih poslova BiH. Kako je istaknuto, posebnu pažnju treba posvetiti osiguranju smanjenja siromaštva, kao i tome na koji način Ministarstvo djeluje da se, u skladu sa standardima ljudskih prava, osigura socijalna i zdravstvena zaštita na čitavoj teritoriji BiH. 

Danas je razgovarano i o slobodi izražavanja i slobodi medija. S tim u vezi istaknuta je važnost ove oblasti jer je u Izvještaju Evropske komisije za BiH za 2015. godinu naglašeno da, iako zakonske odredbe iz ove oblasti uglavnom postoje, institucionalno i političko okruženje nije pogodno za stvaranje uvjeta za punu slobodu izražavanja. Zbog toga su učesnici Konferencije apelirali na nadležna tijela da predlože mjere kako bi se unaprijedila zaštita slobode izražavanja i slobode medija. 

Razgovarajući o pravima pripadnika nacionalnih manjina, učesnici su istaknuli da je BiH potpisnica međunarodnih obaveza za zaštitu nacionalnih manjina, te da je zakonski okvir za zaštitu manjina uglavnom ustrojen u skladu sa Okvirnom konvencijom Vijeća Evrope za zaštitu nacionalnih manjina. S tim u vezi, nadležna državna i entitetska tijela pozvana su da predlože mjere kako bi se unaprijedila zaštita prava pripadnika nacionalnih manjina, u skladu sa politikom Evropske unije u ovoj oblasti. 

Pored članova Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH, u radu Konferencije učestvuju i članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma PSBiH, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić, kao i predstavnici entitetskih parlamentarnih komisija koja se bave zaštitom ljudskih prava. 

Prvom danu Konferencije prisustvovale su i visoka povjerenica OSCE- u BiH za pitanja nacionalnih manjina Astrid Thors i rezidentna koordinatorica UN-a i predstavnica UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću