MENI
22.3.2016

Održana 16. sjednica Doma naroda



Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na svojoj 16. sjednici usvojio je, u drugom čitanju, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o kontroli kretanja oružja i vojne opreme, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Dom naroda usvojio je, u drugom čitanju, i Prijedlog zakona o štrajku zaposlenih u institucijama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Obzirom na to da je tekst ovog Zakona usvojen u različitom tekstu u odnosu na onaj koji je usvojen na sjednici Predstavničkog doma PSBiH, Dom naroda je u Zajedničku komisiju oba doma PSBiH za usaglašavanje teksta Prijedloga zakona o štrajku zaposlenih u institucijama BiH imenovao delegate Halida Genjca, Zdenku Džambas i Darka Babalja.

U prvom čitanju usvojen je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o odlikovanjima Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Dom naroda utvrdio je službene verzije prečišćenih tekstova Zakona Bosne i Hercegovine o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera i Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Ustavnopravna komisija Doma naroda PSBiH.

Dom naroda nije podržao zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o Javnom radio - televizijskom sistemu Bosne i Hercegovine po hitnom postupku. Dom nije podržao ni prijedlog da ovaj Prijedlog zakona bude razmatran po skraćenom postupku, pa će Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Javnom radio - televizijskom sistemu BiH biti razmatran u redovnom zakonodavnom postupku.

Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o udruženjima i fondacijama Bosne i Hercegovine, kojeg je po hitnom postupku predložio delegat Mario Karamatić, povučen je iz dalje parlamentarne procedure na zahtjev predlagača.

Usvojen je Izvještaj o radu parlamentarnog vojnog povjerenika BiH za 2015. godinu.

Dom naroda usvojio je i Izvještaj o radu Odbora za žalbe građana PSBiH za 2015. godinu.

Usvojeni su izvještaji o radu komisija Doma naroda PSBiH za 2015. godinu, i to: Ustavnopravne komisije, Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije i Komisije za finansije i budžet Doma naroda.

Usvojeni su i izvještaji o radu zajedničkih komisija PSBiH za 2015. godinu, i to: Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj, Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Zajedničke komisije za administrativne poslove, Zajedničke komisije za ljudska prava i Zajedničke komisije za evropske integracije.

K znanju je primljena dopuna Godišnjeg plana obuke i vježbi pripadnika i jedinica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u inostranstvu za 2016. godinu, čiji je podnosilac Ministarstvo odbrane BiH.

Za zamjenika generalnog revizora Ureda za reviziju institucija BiH Dom naroda PSBiH imenovao je Jasmina Pilicu.

Dom naroda usvojio je zaključak o osnivanju Privremene zajedničke komisije oba doma PSBiH za provođenje procedure za izbor četiri člana Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta, u koju su, u ime Doma naroda PSBiH, imenovani Safet Softić, Ognjen Tadić i Zdenka Džambas.

Data je saglasnost za ratifikaciju Protokola o saradnji i traženju nestalih lica između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću