MENI
30.3.2016.

Одржана 18. сједница Независног одбора


Независни одбор Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) на 18. сједници није подржао иницијативу министра безбједности БиХ за смјену директора Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ Мирсада Вилића.

Независни одбор одлучио је да на наредну сједницу Одбора као тачку дневног реда уврсти иницијативу за евентуално покретање дисциплинске одговорности директора Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ Мирсада Вилића, а у вези са нападом на премијера Републике Србије Александра Вучића 11. јула 2015. године у Меморијалном центру Поточари код Сребренице.

У вези с притужбом компаније „Аваз рото - press“, која се односи на улазак припадника Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) у просторије редакције дневног листа „Дневни аваз“ закључено је да СИПА, с обзиром на то да у обављању послова из своје надлежности одговара за законитост, сврсисходност и безбједност извршења оперативних радњи, има и потпуну самосталност у процјењивању на који начин и употребом којих средстава ће те циљеве остварити, што важи и у предметном случају. Такође, закључено и то да се анализом чињеница, на које је указано у достављеном извјештају СИПА и достављеној притужби „Аваз рото - pressa“, може закључити да није било несразмјере у кориштењу људских и техничких средстава, нити је на било који начин извршен утицај на новинарске слободе изражавања у тој медијској кући. На крају, закључено и то да је само приказивање у јавности припадника специјалне јединице СИПА са дугим цијевима у службеним просторијама дневног листа „Дневни аваз“ могло у јавности непотребно створити утисак притиска на слободу медија, а у суштини се не ради о таквој ситуацији, о чему треба водити рачуна у будућности.

Одбор је обавио расправу и о негативном мишљењу Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ у вези са Извјештајем о раду Независног одбора за 2015. годину и Планом рада за 2016. годину. Након обављене расправе, усвојен је закључак који ће бити достављен Колегијуму Представничког дома ПСБиХ, а у којем се наводи да, уз пуно уважавање и поштовање функције посланика и изасланика – чланова Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ, Независни одбор као независно тијело полицијске структуре БиХ сматра да је неусвајање, односно давање негативног мишљења о Извјештају о раду Независног одбора за 2015. годину и о Плану рада за 2016. годину, неоправдано и не доприноси стварању укупног позитивног амбијента за независну позицију овог парламентарног тијела у обављању законом прописаних функција.

Чланови Независног одбора донијели су се и закључке у вези са разматрањем достављених материјала на 4. сједници Привремене заједничке комисије оба дома ПСБиХ за преиспитивање рада Независног одбора ПСБиХ. У закључцима, који ће бити достављени Колегијуму Представничког дома ПСБиХ, наводи се да су Представнички дом ПСБиХ и Дом народа ПСБиХ усвојили Извјештај о раду Независног одбора за 2014. годину, па поновно бављење питањима из усвојеног Извјештаја не доприноси стварању укупног, односно позитивног амбијента за независну позицију Независног одбора у обављању законом прописаних надлежности. Такође, закључено је и то да је Независни одбор благовремено подузео активности према Институцији омбудсмана БиХ поводом представке господина Svevlada Hoffmana, као и према Комисији за сукоб интереса, тако што су од Стручне службе ПСБиХ достављени подаци за све чланове Независног одбора.

Закључено је и то да евентуални приједлог Привремене заједничке комисије оба дома ПСБиХ за преиспитивање рада Независног одбора ПСБиХ за смјену чланова Независног одбора не би био у складу са одредбом из члана 5. ставак (5) Закона о независним и надзорним тијелима полицијске структуре Босне и Херцеговине. На крају, како стоји у закључцима, само преиспитивање независности у обављању дужности, без претходно утврђених мјерила за појам независности, може бити схваћено као несагласно са слободом члана Независног одбора да промишља и одлучује о сваком питању слободно, у пуном смислу те ријечи. (крај) 

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу