MENI
30.3.2016.

Predsjedatelj Zajedničkog povjerenstva za europske integracije PSBiH Nikola Lovrinović sudjelovao u radu konferencije o izgradnji partnerstva između civilnog društva i parlamenata u procesu europskih integracija



Predsjedatelj Zajedničkog povjerenstva za europske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nikola Lovrinović sudjelovao je danas u Sarajevu u radu regionalne konferencije o izgradnji partnerstva između civilnog društva i parlamenata u procesu europskih integracija. 

Cilj dvodnevne konferencije, koju je u zgradi PSBiH, u ime Inicijative za monitoring europskih integracija BiH, organizirao Sarajevski otvoreni centar, je razmjena iskustava i dobre prakse u procesu pridruživanja Europskoj uniji (EU), posebno u pogledu uloge i sudjelovanja predstavnika civilnog društva, te suradnje predstavnika civilnog društva i parlamenata u procesu europskih integracija.

Obraćajući se sudionicima konferencije, gospodin Lovrinović istaknuo je da civilno društvo predstavlja važan stub u procesu integriranja u EU budući da, kako je pojasnio, organizacije civilnog društva moraju biti i jesu dio istog demokratskog procesa koji treba da dovede do krajnjeg cilja – stvaranja prosperitetnog i demokratskog društva.

Zalažući se za unapređenje suradnje sa organizacijama civilnog društva u procesu izrade zakona, te u procesu usuglašavanja zakonodavstva EU sa našim ustavno – pravnim sustavom, gospodin Lovrinović iznio je ideju o stvaranju trajne mreže predstavnika civilnog društva i njihovog mogućeg uključivanja u rad parlamentarnih povjerenstava, posebno u svezi s pitanjima u procesu europskih integracija BiH. 

Sudionici konferencije, među kojima su i bivša predsjednica Vlade Hrvatske Jadranka Kosor, savjetnica u Uredu zamjenika ministra vanjskih i europskih poslova Hrvatske Marina Šutalo, te član Pregovaračkog tima za pregovore Srbije o pristupanju EU Vladimir Međak, razmotrili su ulogu radnih tijela izvršne vlasti i suradnju sa parlamentarnim odborima u procesu EU integracija, te ulogu i važnost sudjelovanja nevladinih organizacija i neovisnih medija u tom procesu. 

Tijekom konferencije, koja će biti završena sutra, bit će razmotreni primjeri i iskustva Hrvatske u procesu usklađivanja zakonodavstva sa europskim zakonodavstvom, kao i pitanje koordinacije i komunikacije sa EU tijekom pregovaračkog procesa. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću