MENI
31.3.2016

Održana 19. sjednica Zajedničke komisije za ljudska prava


Na 19. sjednici Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) podržana su načela Prijedloga zakona o ombudsmanu za ljudska prava BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Usvojen je i zaključak da se u vezi s Prijedlogom zakona, u skladu sa odredbama poslovnika domova PSBiH, organizira javna rasprava.

Podržana su načela Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Odlučeno je da se za narednu sjednicu pripremi mišljenje, sa preporukama, o Izvještaju Grupe država protiv korupcije (GRECO) iz četvrtog kruga evaluacije za BiH, kako bi se Zajednička komisija o njemu moglo očitovati i uputiti ga u dalju parlamentarnu proceduru.

Usvojen je i domovima proslijeđen Prijedlog odluke o dopuni Odluke o imenovanju članova Vijeća nacionalnih manjina. U skladu sa usvojenom Prijedlogu odluke, za člana Vijeća nacionalnih manjina kao predstavnik austrijske nacionalne manjine predložen je Davor Ebner.

Članovi Zajedničke komisije razmatrali su inicijativu Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH u kojoj se traži da se pokrenu aktivnosti koje bi rezultirale dopunom poslovnika domova PSBiH kojom bi se uspostavila praksa dostavljanja zakona Agenciji na obavezno mišljenje prije njihova upućivanja u parlamentarnu proceduru. U skladu s tim, zaključeno je da se do naredne sjednice pripreme dopune poslovnika domova PSBiH, kako bi Zajednička komisija, kao ovlašteni predlagač, u parlamentarnu proceduru uputila dopune poslovnika domova PSBiH.

Sekretarka Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH Emina Jahić nominirana je u Radnu grupu za izradu Strategije za ljudska prava i osnovne slobode i Radnu grupu za izradu Strategije za borbu protiv diskriminacije u BiH. Također, sekretarka je zadužena da o aktivnostima radnih grupa blagovremeno izvještava Zajedničku komisiju za ljudska prava.

Primljen je k znanju Program obilježavanja značajnijih datuma iz oblasti ljudskih prava u BiH za 2016. godinu, kojeg je dostavilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH. (kraj) 

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću