MENI
31.3.2016

Održana 27. sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma


Na 27. sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) utvrđena je usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radnom vremenu, obaveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za evidentiranje u drumskom prijevozu, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Utvrđena je usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH i Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Komisija je utvrdila usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH i za Prijedlog zakona o kontroli vanjskotrgovinskog prometa oružja, vojne opreme i roba posebne namjene, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Utvrđeno je i da je Prijedlog zakona o kontroli vanjskotrgovinskog prometa roba dvojne namjene, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, usaglašen s Ustavom i pravnim sistemom BiH.

Komisija nije utvrdila usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH za Prijedlog zakona o ombudsmanu za ljudska prava BiH. 

Komisija je utvrdila da je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnom postupku, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, usaglašen s Ustavom i pravnim sistemom BiH. Također, Komisija je podržala i načela Prijedloga zakona.

Utvrđena je usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH i podržana su načela Prijedloga zakona o dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Utvrđena je usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH, a nisu podržana načela Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu u BiH, čija je predlagačica poslanica Maja Gasal – Vražalica.

Komisija je utvrdila usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH, a nije podržalo načela Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Pravobranilaštvu BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Podržana je i upućena u dalju parlamentarnu proceduru inicijativa poslanika Denisa Bećirovića. U tekstu inicijative navodi se da se zadužuje Vijeće ministara BiH da, najkasnije u roku od 18 mjeseci od dana usvajanja inicijative u Predstavničkom domu PSBiH, u saradnji sa nadležnim tijelima i institucijama, organizira i sprovede postupak izgradnje spomenika Srđanu Aleksiću, Goranu Čengiću, kao i drugim hrabrim i poštenim ljudima koji su činili dobra djela i branili univerzalna načela zaštite ljudskih prava, kao simbolima građanske solidarnosti koji su sopstvenim životima branili pravo na život svojih susjeda. Zahvaljujući njima preživjela je ljudskost i vjera u nju, stoji u inicijativi. Dalje se navodi da bi spomenici trebali biti postavljeni ispred zgrade PSBiH, kao trajni i svijetli primjer građanske solidarnosti, ljudskosti i čovjekoljubivosti, a ponuđenim idejno urbanističko – arhitektonskim rješenjem mogli bi biti obuhvaćeni, osim Srđana Aleksića i Gorana Čengića, i drugi koji su žrtvujući svoje živote štitili građane.

Primljena je k znanju Informacija Centralne izborne komisije BiH o mogućnostima testiranja (pilot – projekt) naprednih tehnologija u izbornom procesu na lokalnim izborima 2016. godine u BiH.

Usvojen je i u dalju parlamentarnu proceduru upućen Izvještaj o radu Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije PSBiH za 2015. godinu. (kraj) 

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću