MENI
4.4.2016

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma PSBiH razgovarali sa predstavnicima inicijative „Građanke za ustavne promjene“ i fondacije „Udružene žene“


Predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Mirsad Isaković i članice Komisije Maja Gasal – Vražalica i Diana Zelenika razgovarali su danas u Sarajevu sa predstavnicama inicijative „Građanke za ustavne promjene“ o dokumentu „Platforma ženskih prioriteta za Ustav BiH“. 

Na sastanku je istaknuto da je Komisija 2013. godine razmatrala dokument pod nazivom „Platforma ženskih prioriteta za Ustav BiH“, te da je, u vezi s rodnim aspektom, podržala nekoliko amandamana na Ustav BiH koji su upućeni nadležnim institucijama kako bi bili uzeti u razmatranje prilikom izrade izmjene Ustava BiH. 

Učesnici sastanka složili su se u tome da nužnost izmjena Ustava sa aspekta rodne ravnopravnosti treba držati u fokusu, te da zalaganje za rodno odgovoran Ustav zaista treba uzeti u obzir prilikom izrade ustavnih reformi u našoj zemlji. 

Komisija za ostvarivanje ravnopravnost spolova Predstavničkog doma PSBiH danas je održala i radni sastanak sa predstavnicima fondacije „Udružene žene“, s ciljem predstavljanja iskustava i rezultata primjene Programske platforme za saradnju žena u parlamentima i NVO aktivistkinja u BiH za period 2010. – 2014. godine. (kraj)  

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću