MENI
4.4.2016

Rukovodstvo Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH razgovaralo sa delegacijom Predstavničkog doma Parlamenta Republike Indonezije



Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Sifet Podžić i njegova zamjenica Borjana Krišto razgovarali su danas u Sarajevu sa delegacijom Predstavničkog doma Parlamenta Republike Indonezije o mogućnostima parlamentarnog nadzora nad sektorima odbrane i sigurnosti, kao i o mogućnostima saradnje dvije države u ovim oblastima. 

Pozdravljajući goste i u svojstvu predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, gospođa Borjana Krišto izrazila je uvjerenje da će posjeta parlamentaraca iz Indonezije biti iskorištena za produbljivanje političke i ekonomske saradnje između dvije prijateljske zemlje.

Gospođa Krišto upoznala je članove delegacije Predstavničkog doma Parlamenta Indonezije sa postojećim ustavnim uređenjem BiH, te iznijela stav da naša zemlja ima potrebe za donošenjem novog Ustava na demokratski način, u državnom parlamentu, uz puno uvažavanje interesa sva tri konstitutivna naroda. 

Upozoravajući da se naša zemlja na svom evropskom i euroatlantskom putu suočava sa brojnim problemima, uključujući i terorizam kao globalni problem, gospođa Krišto pozvala je na saradnju dvije zemlje u odbrani demokratskih vrijednosti.

Gospodin Podžić upoznao je goste iz Indonezije sa nadležnostima i načinom rada Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, naglašavajući da je Komisija postigla zavidan nivo rezultata u parlamentarnom nadzoru u ovim sektorima.
Ističući činjenicu da BiH raspolaže malim operativnim oružanim snagama koje broje 10 hiljada vojnika, gospodin Podžić rekao je da je naša zemlja ponosna na učešće pripadnika Oružanih snaga BiH u mirovnim misijama Ujedinjenih naroda i NATO-a širom svijeta.

Tokom sastanka zajednički je konstatirano da postoje mogućnosti saradnje dvije zemlje u oblastima odbrane i sigurnosti. S tim u vezi, predstavnici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH pozvani su da prisustvuju izložbi naoružanja i vojne opreme, koju svake godine organizira Ministarstvo odbrane Republike Indonezije. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću