MENI
5.4.2016

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Safet Softić učestvovao u Istanbulu na Promotivnoj konferenciji privrednih i investicionih potencijala BiH



Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Safet Softić učestvovao je danas u Istanbulu na Promotivnoj konferenciji privrednih i investicionih potencijala BiH, na kojoj su potencijali naše zemlje predstavljeni pred više od 140 privrednika i investitora iz Turske i zemalja centralne Azije. 

Pozdravljajući učesnike Konferencije, koju su, u okviru 19. Euroazijskog ekonomskog foruma, organizirali Fondacija „Marmara“, Zajednica općina turskog svijeta i Generalni konzulat BiH u Istanbulu, gospodin Softić izrazio je uvjerenje da će Konferencija doprinijeti povećanju obima trgovinske razmjene, investicija, kao i razvoju prijateljskih odnosa između BiH i Turske. 

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH posebno se zahvalio Turskoj zbog 700 okončanih projekata obnove vrijednih 300 miliona KM, kao i za otvaranje kvota za uvoz mesa iz BiH, što je uvećalo obim poljoprivredne proizvodnje u BiH, kao i obim trgovinske razmjene sa Turskom koji danas iznosi oko 500 miliona eura. 

Prema riječima gospodina Softića, naša država opredijeljena je da učini sve kako bi podržala strana ulaganja i donijela je zakonske propise kojima bi se prevazišle sve barijere za strane investitore. (govor g. Safeta Softića u cjelosti možete pročitati ovdje).

Osim gospodina Softića, učesnicima Konferencije obratio se i ministar za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH Mirko Šarović, kao i predstavnici Agencije za promociju stranih investicija BiH, koji su investitorima i gostima Konferencije prikazali multimedijalnu prezentaciju privrednih potencijala Bosne i Hercegovine. 

Gospodin Softić i poslanik u Predstavničkom domu PSBiH Sadik Ahmetović u naredna dva dana učestvovat će i u radu 19. Euroazijskog ekonomskog foruma, koji je ove godine posvećen temi „Ekonomski pojas puta svile – ekonomija, energija, prisilne migracije i terorizam“. Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH učesnicima Foruma obratit će se u okviru sesije na kojoj će se raspravljati o prisilnim migracijama, pitanju izbjeglica i terorizmu. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću