MENI
6.4.2016.

Представници Парламентарне скупштине БиХ разговарали са делегацијом Секретаријата Савјета Европе



Предсједавајући Делегације Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) у Парламентарној скупштини Савјета Европе (ПССЕ) Сенад Шепић, предсједавајући Заједничке комисије за људска права ПСБиХ Борислав Бојић и замјеник предсједавајућег Комисије за спољну и трговинску политику, царине, саобраћај и комуникације Дома народа ПСБиХ Сеад Кадић разговарали су данас у Сарајеву са делегацијом Секретаријата Савјета Европе о испуњењу обавеза и постпријемног програма сарадње БиХ и Савјета Европе. 

Замјеник директора Директората за политичка питања Daniil Khoshabo, који је предводио делегацију Секретаријата Савјета Европе, честитао је Босни и Херцеговини и њеним институцијама на прошлогодишњем успјешном предсједавању Комитетом министара Савјета Европе, наглашавајући да је наша земља на изузетан начин искористила могућност да промовише релевантна питања, те да је била предводница у иницирању и тражењу рјешења за многа питања, значајна како за Савјет Европе тако и за БиХ. 

С тим у вези господин Khoshabo истакао је да се од БиХ очекује да позитивну енергију створену предсједавањем Комитетом министара Савјета Европе искористи за активније дјеловање у правцу извршавања обавеза према Савјету Европе, те испуњавања програма сарадње са Савјетом Европе. 

Делегација Секретаријата Савјета Европе, која припрема нови извјештај о напретку БиХ у погледу извршавања обавеза према Савјету Европе, интересовала се за бројна питања, посебно за примјену пресуде Европског суда за људска права у случају „Сејдић и Финци“, за приједлоге закона о Уставном суду БиХ, измјене Изборног закона БиХ, закона о Институцији омбудсмена БиХ, за законска рјешења о борби против дискриминације, за питање интерно расељених лица, као и за функционисање јавних сервиса и Јавног радио – телевизијског система БиХ. 

Захваљујући се на похвалама и подршци Савјета Европе, представници ПСБиХ нагласили су да је наша земља предсједавање Комитетом министара Савјета Европе искористила и као подстицај покретању европског пута БиХ, у чему данас, након вишегодишњег застоја, постоји видљив прогрес. Истакнута је опредијељеност институција БиХ за примјену пресуде у случају „Сејдић и Финци“, као и за извршавање свих осталих обавеза према Савјету Европе. 

Током разговора представници Савјета Европе изразили су спремност да нашој земљи и њеним институцијама пруже пуну подршку у превазилажењу свих препрека како би БиХ постала пуноправна чланица европске породице земаља. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу